Снимка: БГНЕС
fallback

Глад от "библейски мащаби" заплашва светът, заради пандемията от коронавируса, смята Дейвид Бейсли, начело на Световната продоволствена програма на ООН.

Над 30 развиващи се държави може да се изправят пред недостиг на храни и други жизненоважни продоволствия. В тези страни вече на 10 млн. души едвам оцеляват дневно, заявява Бейсли.

Oще по темата

"Не говорим за хора, които ще си легнат гладни", каза той пред The Guardian.

По думите му става въпрос за много по-екстремни условия. Бейсли предупреждава, че хората вече са на ръба от умиране от глад.

"Ако не доставим храна за тези хора, те ще умрат", предупреждава Бейсли.

Според него COVID-19 вероятно вече е достигнал и до бедните страни в Африка и Близкия Изток, но там е много трудно той да бъде проследен. По всичко личи, че здравните системи там няма да могат да се справят с пандемията, а последващите я икономически последици вероятно ще доведат до огромна липса на ресурси.

"Това е повече от пандемия - става дума за пандемия на глада", допълни Бейсли. "Това е хуманитарна и продоволствена катастрофа", смята той.

Бийсли предупреди за това и страните от Съвета за сигурност на ООН и ги призова да действат бързо, за да предотвратят тази трудна ситуация. Той призова държавите да съдействат с 2 млрд. долара помощи, които вече бяха обещани, за да стигнат те възможно най-бързо до нуждаещите се.

Други 350 млн. също ще са нужни, за да бъде създадена логистична система, с която до тях да стигат ресурси като храна, лекарства и медицинско оборудване, включително и чрез въздушен транспорт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Мен

преди 4 години

Защо всичко написано вземате за истина наивни сте до глупост .Ако това с тоя грип не е вярно ЗА КАКВО ЛИ ГИ ГОВОРЯТ И ВЪРШАТ ТИЯ ИЛИ ТО Е В ЦЯЛ СВЯТ ТАКА Е НАВСЯКЪДЕ Е ЕДНО И СЪЩО РОБИ- НАИВНИЦИ И РОБОВЛАДЕЛЦИ - ИЗМАМНИЦИ ВИЕ ПОМИСЛЕТИ

35

Анонимен

преди 4 години

До гражданинБа си гражданина...Късаш ли корените - труп си. Като 90% от т.н. софиянци, дето сега напират да си ходят на село.

34

Анонимен

преди 4 години

До 48Гледаш ти буболечки и ***.То така се гледат животни, изтрещял си съвсем.Аз пък съм астронавт, имам собствена ракета и редовно през уикенда си летя до Марс.Там си наглеждам картофите, които посадихме заедно с Мат Деймън!

fallback