Снимка: БГНЕС

Експертите в Унгария очакват епидемията от COVID-19 в страната да достигне пика си на 3 май, обяви премиерът Виктор Орбан във видео, качено на официалната му страница във Facebook.

Още по темата
Видеото е заснето по време на неговото посещение в болница в град Айка, западно от Будапеща. Орбан каза, че дотогава Унгария ще разполага с 5000 респираторни вентилатори (в момента те са малко над 2000). По-късно броят щe нарасне на 8000, което ще бъде достатъчно за лекуване на всички заразени с коронавируса пациенти, нуждаещи се от обдишване, посочи премиерът, цитиран от Ройтерс.
 
До днес Унгария е обявила 1916 потвърдени случая на заразени с коронавируса и 189 починали.

Кризата, причинена от пандемията, изправи Орбан пред най-голямото предизвикателство по време на 10-годишното му управление, отбелязва Ройтерс. Неговият отговор - да управлява с декрети за неопределено време, след като получи тези пълномощия от парламента, за да води борбата със заразата, предизвика остри критики от Европейския съюз.

Същевременно Чехия обяви днес за 105 нови заразени от вируса в страната, с което общият им брой достигна 6657. Според данни на здравното министерство, цитирани от ТАСС, най-много са заразените в Прага. На всеки 100 000 жители на столицата се падат почти по 116 заразени.

Вирусът досега е погубил 181 души в страната - главно възрастни хора със сериозни хронични заболявания. В момента в болниците има 390 болни от COVID-19, като състоянието на 84 от тях се определя като много тежко, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase