Снимка: БГНЕС
fallback

Много държави изявиха съмнението си за начина, по който Китай се е справил с епидемията от COVID-19. Появи се и още едно съмнение от страна на властите в САЩ - че вирусът е избягал от лаборатория в Ухан, градът, който пламна първи. Но има ли основание и доказателства, че коронавирусът се е изплъзнал от ръцете на човек?

Какво казват дипломатите?

Според вестник Washington Post през 2018 г. американски учени са изпратени в лаборатория в Китай. Още тогава те изпращат две предупреждения до Вашингтон, че в нея има проблем със сигурността.

Дипломатите били изпратени в Института по вирусология в Ухан. Те се притеснявали не само заради слабостите в сигурността и управлението на лабораторията, но и от факта, че учените в нея изследвали коронавирусите в прилепите. Те предупреждават властите в САЩ, че това може да предизвика пандемия, подобна на SARS. Според източниците на Washington Post, дипломатите в момента обсъждали с властите в Америка, дали вирусът е тръгнал именно от лабораторията на Института или от друго място в Ухан. Fox News също разпространиха версията, която твърди, че вирусът е тръгнал от лаборатория в Ухан.

Но въпреки всичко това, все още няма категорично доказателство, че какъвто и да е вирус Sars-CoV-2 е плъзнал от лаборатория.

Какви мерки за сигурност има в лабораториите?

Онези лаборатории, които изучават вируси и бактерии, използват система, позната като BSL (Biosafety Level/ Ниво на биобезопасност). Има четири нива, които зависят от вида на биологичните агенти, които се изучават и предпазните мерки, нужни за тяхното изолиране.

Ниво на биобезопасност 1 (BSL-1) е най-ниското и се използва от лаборатории, изучаващи добре познати биологични агенти, които не представляват заплаха за хората. Колкото по-високо е нивото, толкова повече са предпазните средства. Вирусите, които се изследват в BSL-4 са такива, които са слабо познати на човечеството, но и най-опасни за него, а срещу тях няма ваксини или лечение. Сред тях е и ебола.

Стандартите BSL се прилагат в международен план, но с някои леки вариации.

"Руснаците например обозначават лабораториите с най-опасните агенти като 1, а по-безопасните -  4, така че точно обратното на стандарта, но реалните практики и изисквания за инфраструктура са подобни", казва д-р Филипа Ленцос, експерт по биосигурност в King's College Лондон.

Световната здравна организация (СЗО) е публикувала наръчник за различните нива и стандартите, които трябва да се спазват, но държавите не са задължени да ги прилагат с никакви договори: "Те са разработени за за да правят работата безопасна - за да не се заразяват лабораторни работници, както и общността и околната среда, за да избегнат случайни изпускания", казва д-р Ленцос.

И все пак, за да работят на международния пазар, всички лаборатории са принудени да спазват стандартите.

Какви са били недостатъците в сигурността на лабораторията в Ухан?

Информацията, публикувана от Washington Post, не дава яснота върху този въпрос. Но има няколко начина, по които сандартите могат да бъдат нарушени.

Според д-р Ленцос сред тях са: хората, които имат достъп до лабораторията, най-вече обучаващите се учени и техници, повишаващи квалификацията си, процедурите за водене на записи, инвентарни списъци на патогени, практики за оповестяване на злополуки, процедури за спешни случаи."

Инциденти се случват - през 2014 г. забравени флакони с вируса на едра шарка бяха открити в картонена кутия в център, близо до Вашингтон. През 2015 г. военните в САЩ изпращат живи спори антракс, вместо мъртви на девет лаборатории в страната и военна лаборатория в Южна Корея. Множество нарушения стават и в лабораториите от ниво 1, но те така и не влизат в новините.

Лабораториите от ниво 4 обаче са малко. Според Wikipedia, те са едва 50. Института в Ухан е една от тях. Те трябва да бъдат изградени по много високи спецификации, защото се справят с най-опасните патогени, известни на науката. В резултат на това, мерките за безопасност там са изключително добри, а ако има някакви притеснения, относто процедурите в тези лаборатории, то те няма как да останат скрити.

Имало ли е коронавирус в лабораторията в Ухан?

Изследването на коронавирусите в прилепите, което се е провело в Института в Ухан, не е тайна за никого. Всъщност, то не е изненадващо, тъй като Китай се сблъсква най-силно с епидемията от SARS. Работата по това изследване е напълно легитимна, а няколко доклада, свързани с нея, вече са публикувани.

По думите на д-р Ленцос въпросът за произхода на вируса е "много труден". Той твърди, че "в експертната общност за биологична сигурност е имало тиха дискусия зад кадър, която поставя под въпрос плъзването на вируса от мокрия пазар". Но в момента няма доказателства, че който и да е изследователски институт в Ухан е източникът на Sars-CoV-2.

Това, което се знае със сигурност е, че вирусът не е създаден от човека. Множество изследвания на патогена, направени и в САЩ, показват неговият "естествен произход". Дали обаче вирусът е бил изпуснат при изследване на прилепи? Научната общност продължава опитите си да проследи произхода на COVID-19.

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

172

факт

преди 3 години

От обикновенте предмети които използваме в ежедневието няма нито един който да е перфектно направен като някой немски!Нищо китайско не работи като хората!Не се учудвам че и там гаф са допуснали!Половин месец трябваше на съветските *** да си признаят за Чернобил.Колко ли време ще трябва на китайските да признаят за Ухан???

171

до 161

преди 3 години

Ако имаш впредвид СТИ той си е в Тбилиси от съветско време! Негово дело е ваксината против антракс.

170

Анонимен

преди 3 години

Че вирусът не е естествен казва и професор Люк Монтание.И друг факт-ако на тоя пазар е имало заразени прилепи те трябва да са били хиляди и така за няколко дни би имало хиляди болни.Но всичко говори,че е имало един или няколко болни прилепи!Досетете се откъде се е пръкнал заразеният прилеп!Китайците излъгаха за всичко и затова съм решил до края на живота си нищо китайско да не купувам!Ако решите направете и вие така!

fallback