Сюлейман Сойлу. Снимка: архив, БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган не е приел оставката на вътрешния министър Сюлейман Сойлу и той ще продължи да изпълнява задълженията си, съобщиха от директората по комуникациите на турското президентство.

По-рано вчера Сойлу подаде оставка заради струпването на стотици хиляди хора пред магазини и хлебопекарни в петък вечерта.

Стълпотворението беше предизвикано от обявяването на забрана за излизане на улицата през събота и неделя в 31 най-големи града в Турция едва два часа преди влизането ѝ в сила, предаде БНР.

 Сюлейман Сойлу заяви, че е получил и приема критиките, които бяха отправени срещу него заради съобщаването на забраната за излизане на улицата в 31 най-големи града на страната два часа преди налагането ѝ. По думите му на някои места са се събрали хора, като общият им брой не надхвърля 250-300 000 души. Той изрази мнение, че това няма да доведе до големи проблеми.

Още по темата

Към неделя на обяд са били глобени или са били предприети административно-наказателни мерки срещу приблизително 19 000 за нарушаване на забраната за излизане, съобщи вътрешното министерство.

Общо близо 1200 вече са жертвите на коронавируса в Турция, след като в неделя 97 души загубиха живота си. Почти 5000 нови заразени бяха регистрирани, с което общият брой на потвърдените случаи достигна около 57 000.

По-малко вероятно е да се наложи интензивно лечение и намаляват дните, прекарани в интензивни отделения от пациентите. Намалява и броят на интубираните пациенти, посочи здравният министър Фахреттин Коджа.

Президентският говорител Ибрахим Калън съобщи, че Турция ще изпрати медицинска помощ и на Армения и Израел. Той допълни, че Турция няма да търси споразумение с Международния валутен фонд за икономическо възстановяване след пандемията.

Същевременно Мерал Акшенер, лидер на опозиционната Добра партия, поиска 15-дневна карантина в страната. Мерал Акшенер същевременно призова и за разширяване на икономическия пакет помощи за гражданите.

Министърът на финансите Берат Албайрак съобщи, че над 200 000 фирми и 2 млн. работници са подали заявка да получат помощ по схемата за подпомагане на работниците на намалено работно време. До момента 700 000 от молбите са били одобрени, допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase