Снимка: БГНЕС

Коронавирусът в Турция пристигна късно, но когато епидемията започна, броят на болните нарастна по-бързо отколкото във всяка друга държава в света.

Преди по-малко от месец в Турция, чието население е около 80 милиона, нямаше нито един регистриран случай. Днес, на 12 април, болните са повече от 52 хил., а починалите - 1101. Експертите се страхуват, че именно съседката ни ще се превърне в следващия епицентър на заразата.

Още по темата

Броят на починалите спрямо заразените показва сравнително нисък коефициент на смъртност. Но през последните дни заразените нарастват с по 3000 души на ден, а днес - 5138. Турция въведе същите ограничения като тези в останалите държави - затвори училищата, университетите, кафетата, спря молитвите и забрани полетите от определени страни. Но въпреки факта, че случаите продължават да растат, Ердоган отказва да въведе пълна блокада на страната - хората там още се разхождат свободно, пътуват от град в град.

В 80-милионна Турция живеят най-много мигранти, а страната е посещавана от близо 50 млн. туристи всяка година. Икономическата ситуация в страната обаче беше притеснителна още преди пандемията от COVID-19. В Турция вече имаше висока безработица, инфлация и предстояща заплаха от рецесия заради масивно обезценяване на валутата й през 2018 г.  Освен това здравният сектор бе отслабен - след неуспешният преврат през 2016 г., турското правителство включи в черния списък около 15 хил. здравни работници. Сред тях е и Мустафа Улалси, който е експерт по коронавирусите. За него се твърди, че е свързан с преврата.

И все пак, две седмици преди първият регистриран случай, стана ясно, че държавата осъзнава нуждата от блокада, ако вируса се разпространи. Емра Алтиндис, професор в Бостънския колеж, който изучава епидемията в Турция, казва пред The ​​New Yorker, че повече от две седмици преди първия случай на коронавирус, знаците в страната са добри. На 24 февруари министърът на здравеопазването на Турция Фахретин Коча публично заяви, че Ухан и Италия са се справили чудесно, като са обявили пълна блокада. Той също така сподели, че се е чул с министрите на Иран и Ирак, които са били категорични, че не са взели мерки и това е довело до разпространението на заразата.

Но по думите на Алтиндис, единственият човек, който може да взима решения за блокада, е Ердоган. А той не е убеден. Според Financial Times турският държавен глава често е обвиняван, че налага прекалено твърди мерки, но в случая с борбата с COVID-19 ситуацията е различна.

На 11 март, когато е обявен първият случай, Коча заявява, че болестта в страната е ограничена, а вирусът не е по-силен от мерките, които Турция ще предприеме. Но според Каган Кизил, професор по невронаука и генетика в Асоциацията на германските изследователски центрове "Хелмхолц", бързото ускорение на заболелите в Турция е в резултат на това, че социалната мобилност не е възпрепятствана за разлика от Ухан.

Мерките в страната са доста объркани - първоначално тя затвори границите си за Китай и Иран, но остави всички останали отворени, за да може туристите да продължат да идват. В началото на епидемията тестовете, които са проведени, са малко. Всички са прекалено съсредоточени върху това да тестват хора, които са дошли от чужбина, но по това време болестта вече е в страната.

Друг фактор се оказва начинът, по който се отразява разпространението на заразата вътре в страната. Според Washington Post религиозните учени "доминират отразяването" и се фокусират върху разговора за ролята на "извънбрачните отношения, изневярата, хомосексуалността и аналните отношения" и как те са свързани с разпространението на коронавируса.

На 12-ти март случаите вече са 47. Молитвите в джамиите са забранени, но вече е твърде късно. Над 16 милиона души са взели участие в седмичните молитви, докато COVID-19 вече е в страната. На 17-ти март е регистриран първият смъртен случай, а Ердоган не се е появявал публично от първия обявен случай. Това кара експертите да вярват, че ако нещо се обърка, Коча ще поеме вината.

Президентът се появи на 18-март, за да убеди народа на Турция, че положението в страната е по-добро от това във Франция и Великобритания и те ще се справят с вируса благодарение на "молитви" и "търпение". Той обещава, че до седмица - две положението в Турция ще е стабилно. В следващите дни се приемат още мерки, на възрастните хора над 65 г. е забранено да излизат. Ала ситуацията не се подобрява.

Според The New Yorker проблем представлява и факта, че дори Италия, която се огъва пред коронавируса, има повече лекари и сестри на 1000 души, отколкото Турция. През това време, според новинарските емисии в страната, положението там е по-добро от това в съседните й държави. Турция отказва да върне уволнените медици на работа и се опитва да наложи цензура - 400 души са били арестувани заради постовете им в социалните мрежи, разкриващи истинската ситуация в Турция.

На 3 април Ердоган все пак реши да вземе мерки - той постави под карантина 31 населени места, никой не можеше да напуска големите градове в продължение на 15 дни, а младежите под 20 години получиха забрана да излизат навън. Случаите продължиха да се увеличават. Три дни по-късно Коча заяви, че се тестват 20 хил. души на ден и нареди да се носят маски навсякъде. Държавата обеща, че ще ги осигури безплатно.

Според Алтиндис има две причини, поради които Ердоган не иска да наложи блокада - първата е, че икономиката на страната няма да издържи подобна мярка, втората причина е, че той вярва в теорията за масовия имунитет, въпреки че това не е публично обявено. По думите му: "Това сега е диктатура. Той решава какво ще стане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase