Снимка: БГНЕС

Вече повече от месец Европа и САЩ са под пълна блокада заради пандемията от коронавирус. И макар да е минало толкова малко време, хората вече се чудят, кога ще видят на живо любимите си изпълнители или любимият си футболен отбор да вдига купата.

Е, според някои експерти в САЩ, най-реалистичната прогноза за това е... септември 2021 година.

Много фестивали, като "Коачела", бяха отложени за по-късно тази година, турнета и концерти на известни музиканти пък ще се проведат в началото на идната година,  а Олимпийските игри ще се проведат пак тогава, но през лятото.  В скорошна онлайн кръгла маса, организирана от "Ню Йорк таймс" обаче медицински специалисти разсъждават, че връщането към масовите събития едва ли ще бъде възможно до лятото на 2021 година.

Професорът по биоетика и здравен мениджмънт Зеке Емануел заяви, че организаторите на събития, които ги преместват за по-късна дата през настоящата година, са твърде големи оптимисти

"Говоря за големи събирания на хора - конференции, концерти, спортни събития. Когато казват, че ще ги пренасрочат например за октомври 2020-а, аз нямам никаква представа как те смятат това за реалистична възможност. Мисля, че тези неща ще се завърнат последни", коментира Емануел.

"Рестартирането на икономиката трябва да бъде проведено на етапи, и трябва да започне с по-голяма физическа дистанция на работното място. Някои видове строителство, производство или работа в офис, където може да се спазва метър и половина отстояние един от друг, е разумно да започнат първи", заключават още участниците във видеоконференцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase