Снимка: БГНЕС
fallback

Коронавирусът не подмина и светите земи. Израел също се бори с епидемията и взима всички нужни мерки, за да я ограничи. Но среща и препятствия по пътя си. 12% от населението на страната е съставено от ултраортодоксални евреи. А те отказват да се съобразят с правилата за социална дистанция, дори и когато са заплашвани със сила. Именно заради това, повечето заболели от COVID-19 са именно от тази група.

От всички пациенти, които се лекуват от коронавируса в Израел, между 30 и 50% са ултраортодоксални евреи.

"Понякога е трудно, защото те искат да говорят с техните равини, а ние трябва да чакаме, за да знаем, каква е следващата стъпка, която трябва да предприемем. Въпреки това, ултраортодоксалното общество иска да знае повече и да помогне в борбата с болестта", казва Авигал Бийр, доброволец парамедик, пред BBC.

Меа-Шеарим е кварталът в Йерусалим, в който живеят най-много ултраортодоксални евреи. За хората там религиозните учения и сбирките за молитва са начин на живот. Често се среща и недоверие към външните власти и към държавата като цяло. Хората се вслушват повече в думите на равините, отколкото в тези на политиците.

Когато Израел забрани събиранията на много хора и безцелното разхождане по улиците, полицията проведе акции, за да разпръсне евреите. Хората бяха арестувани и глобявани. Но вместо да си вземат поука, гражданите подадоха оплаквания, че обществото ги поставя под стигма.

Кварталите, в които живеят ултраортодоксалните евреи, са едни от най-пренаселените в Израел. Хората често живеят в един дом с големите си семейства. Заради религиозни причини, някои от тях не гледат телевизия, не слушат и радио. Те нямат дори достъп до интернет. А по този начин става прекалено трудно за властите да въведат ред в обществото.

"Много е трудно за нас, защото тук, в града, винаги сме заедно. Правим всичко възможно, въпреки че тук е доста по-трудно от други места", казва ултраортодоксалният евреин Менахем Ройтенбарг.

Винаги е имало напрежение между крайно религиозните евреи и останалите евреи. Но през последните дни, то нараства още повече. Рискът, който носят тези общества, се увеличава и от мизерията и бедността, в която живеят.

Според премиера на Израел има промяна към по-добро - равините са заръчали синагогите да не отварят врати, хората се дистанцират едни от други, дори няма да празнуват Бар мицва. Ала камерите все още заснемат семейства, които все пак се събират по улиците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 4 години

всички под строй в ивицата газа на безопасен периметър

11

Анонимен

преди 4 години

Оня с малкото мустаче може за часове да им смъкне процента на нула.

10

Анонимен

преди 4 години

Абсолютно никой не го интересува кво става в израел ..

fallback