Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Докато по-голямата част от Нидерландия се мъчи под карантина заради коронавируса, пушещите марихуана приветстваха новината, че кофишоповете, продаващи наркотика, отново работят, само че в момента можеш да си купиш само за вкъщи.

Когато на 15 март нидерландското правителство наложи извънредни мерки за ограничаване на епидемията от COVID-19, беше наредено да затворят на всички места за продажба на хашиш и канабис, както и секс клубовете и сауните.

Сега обаче е позволено ограничено възстановяване на дейността, за да бъдат избегнати наркосделките на черно и да се гарантират доставките на канабис за медицински нужди.

Тъй като обаче събирането на повече хора е забранено, купувачите вече нямат право да остават в кофишоповете, за да пушат, пише Ройтерс.

Oще по темата

"Видяхме как хората се втурнаха към кофишоповете, за да си купят марихуана", каза в интервю кметът на Неймеген Хуберт Брулс. "На следващия ден заедно с правителството решихме да позволим на хората да могат да купят поне някакво количество", заяви той.

Брулс каза, че нидерландските власти искат да избегнат евентуална нелегална търговия.

"Въпросът е да изберем по-малкото зло. Можем да кажем: "Затворете кофишоповете". Тогава обаче със сигурност ще се върне нелегалната търговия", добави той.

В кофишопа "Джетсет" в град Неймеген, Източна Нидерландия, са взети предпазни мерки, за да не се допуска купувачи и продавачи да се заразяват взаимно.

Поставени са надписи: "Можем да откажем да допускаме кихащи и кашлящи хора" и "На влизане задължително използвай дезинфектанта".

"Има много хора, които използват марихуаната за медицински нужди: като болкоуспокояващо, хора с множествена склероза, хора с химиотерапия, на които тя наистина помага", каза Стан Есмейер, собственик на съседния на "Джетсет" кофишоп "Кронкел".

"Това ти позволява и малко да разпуснеш. Особено в тези времена е хубаво да имаш и моменти, в които да разпуснеш. Едни го правят с питие, други - с трева", заяви той.

В Нидерландия е разрешена продажбата на малки количества канабис, като целта на тази политика е да ограничи рисковете за здравето и рисковете, свързани с престъпността. Равнищата на употреба там са далеч по-ниски от много други страни.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Shshs

преди 4 години

От наркоманизирането* на народа. Моля Ви не бъдете овце. В квартали като Гоце Делчев и Стрелбище куките вземат най-много има много млади куки които в момента в който усетят че имаш трева те ограбват. Веднъж платих 290 за 2 грама в себе си, за да не ме водят в районно. Шокиращото е че дадох 200лв, след което куката ме преджоби извадим ми останалите ми 90 лева от джоба и ми ги взе. Тревата ми я оставиха. Искат само пари.

22

Shshs

преди 4 години

Не пуша вече година и мога гордо да заявя че помогнах и на други свои познати да спрат чрез разговори споделяне на личен опит и личен пример. Успях да убедя себе си и други познати че пушейки поддържаме режима такъв какъвто е. Ако сте били в 24ка в районно може би сте забелязали че над 70% от хората вътре са хванати с трева. Куките са най-печеливши от хармонизирането на народа.

21

Shshs

преди 4 години

Тук пушех близо 10 години преди да осъзная че съм закачен. Общо близо 15. Последните 5 години бяха агония понеже осъзнавах че съм като робот. Пушех си цялата заплата по близо 4 грама на ден което са около 10 - 120ки. Успях да се откача едва в Холандия. Когато имаш свободен достъп осъзнаваш че си нещо като алкохолик или пушещ цигари. Отрезвителна е да видиш как цялата *** на Европа стои зомбирана пред кофишопа.

fallback