Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

"Всички лица са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени места". Такава заповед издаде вчера здравният министър Кирил Ананиев и тя влезе в сила.

Началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски обаче каза на редовния си брифинг тази сутрин, че има гратисен период до 00:00 часа в събота.

Oще по темата
Самият той бил проверил има ли маски в аптеките и успял да си купи, така че се намирали.

"В глобален мащаб има недостиг на маски и това изправя хората пред труден казус, но доста от предприятията в последните дни започнаха да шият и заради това гратисният период е 00:00 часа в събота", обясни той.

Той призна, че лично е поискал носенето на маски да стане задължително, а работа на РЗИ е да уточни кои точно са обществените места, макар че и сега в Закона за здравето те били посочени.

"Ние не измисляме неща, а това, което правим е следствие на добрите практики в света. Китай, Корея, Израел и големите държави от ЕС са основните ни източници. От вчера задължително е носенето на маски в Израел и в Австрия", каза още проф. Мутафчийски.

Той разясни, че има противоречиви мнения за носенето на маски.

За болните те са задължителни, но за здравите препоръката на СЗО е по-скоро да не ги носят.

Въпреки това в заповедта на Ананиев е посочено, че който е без маска на обществен място ще бъде наказван с глоба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

294

Изаура

преди 4 години

Само дето евтините маски трябват да се сменят на 20мин.,иначе нямат ефект, а точно обратното... Не знам в България колко хора могат да си позволят по 5-6 маски на ден...

293

рататуй

преди 4 години

Лятото сигурно трябва да ходим с дълги дрехи че вируса може да ни се лепне по кожата и тогава маската няма да ни спаси.

292

Анонимен

преди 4 години

Четвърто дописване на заповед. В него си пише черно на бяло, че влиза в сила ВЕДНАГА. До отмяната на заповедта от издателя й или от съда, заповедта си ДЕЙСТВА. Всички размисли и страсти по временен режим до събота са въвеждане в заблуда.

fallback