Pixabay

Световната здравна организация (СЗО) обяви коронавируса за пандемия. От миналата седмица много хора се самоизолираха по домовете си, за да се предпазят и спомогнат за намаляване на новите случаи на разпространение на заболяването. За мнозина този вид дистанциране от обществото е нещо ново - не могат отидат на работа, да се видят с близките си, да излизат с приятели или пък да разходят децата си, да се забавляват в мола или посетят кино... COVID-19 промени драстично нашето ежедневие и колкото и да ни се иска, трябва да приемем препоръките на лекарите и си стоим отговорно вкъщи. 

Повишаване на стреса и по-голяма тревожност е основното, което се наблюдава при хората, които са под карантина или самоизолация. Ето няколко други промени, които се наблюдават в ежедневието ни заради коронавируса: 

1. Телемедицина вместо посещение при лекар
 
Неведнъж сме казвали, че каквито и съвети да получавате за здравето си, те не могат да заместят посещението при лекаря. Сега обаче положението е друго - от една страна неизвестното заболяване поражда хиляди въпроси у хората, но от друга - те не бива да излизат и посещават джипито си, ако нямат конкретни оплаквания. И тъй като интернет пространството е огромно и пълно с много информация, но не винаги е достоверна, много болници насърчиха развитието на телемедицината, за да помогнат на своите пациенти. 
 
Специалистите по здравни грижи обясниха, че децата не боледуват от коронавирус, но може да са преносители. От друга страна доста бременни от различни триместъри, както и такива, на които им предстои да раждат или имат насрочени конкретни процедури, се притесниха за здравето. За да намалят до минимум тревогите на своите клиенти, много лекари започнаха да консултират пациентите си по телефона или онлайн, като оставиха прегледите лице в лице само при спешни случаи. 
 
Телемедицината се осъществява чрез няколко канала - интернет, компютър, таблет или смартфон. За това спомагат и съвременни платформи, създадени в помощ на болниците. Благодарение на нея рискът за предаване на COVID-19 от човек на човек се свежда до минимум. Разбира се, на някои места тя е много слабо развита, но важното е, че много от личните лекари имат желание да помогнат на пациентите в условия на коронавирус и са готови за консултации по телефон, мейл и други. 
 
2. Работа от вкъщи 
 
Друга превантивна мярка, която властите взеха, за да ограничат разпространението на COVID-19, е да насърчат бизнеса да пусне някои свои служители да работят от домовете си. Разбира се, това е свързано с много затруднения, а и не е възможно при всеки. Все пак, един завод не може да накара  своите работници да правят лютеница от тях, но пък IT специалистите, например, нямат проблем да вършат ежедневните си задачи от хола. 
 
Колкото повече хора се самоизолират и работят от своя дом, толкова по-малка ще е скоростта на предаване на коронавирус. От друга страна, ако някои хора имат настинка, грип или кашлят, като все още не се знае от какво са болни, най-разумното е да не ходят на работа и излагат на риск своите колеги. 
 
По данни на EverydayHealth, един болен може да разпространи вируса на 2 до 4 души. В резултат на това в един момент здравната система се натоварва
 
3. Запасяване с лекарства
 
"Няма маски, спирт, дезинфектанти и витамин D". Този надпис може да видим на вратите на много аптеки, при това не само в столицата. Кой млад човек е носил предпазна маска до момента? А колко от вас са пили толкова често витамини? Паниката и страхът от непознатото заболяване, което е смъртоностно, кара много хора да се запасяват с медикаменти, доста от които дори не са ползвали до момента. 
 
Заради презапасяването с противогрипни препарати, на много места тръгнаха проверки и фармацевти ще бъдат наказвани, ако издават лекарства без рецепта. Но дори и да има наказания, с какво са виновни те, че гражданите искат да вземат всички витамини от аптеката, за да бъдат здрави? 
 
Още за промените, които ни донесе пандемиятачетете в Tialoto.bg 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase