Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg
fallback

112 са вече случаите на COVID-19 у нас. Снощи са били заложени 56 проби за тестване и 5 от тях са положителни, става ясно от думите на началникът на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

У нас вече има редица градове, в които има заразени. Във Варна вече има четирима болни, същия брой са и в Плевен. Ловеч и Лом са с по 1 болни, в Благоевград и Бургас са двама. В Смолян има трима заразени.

В София случаите са доста повече, като 14 от тях са във ВМА. Ген. Мутафчийски поясни, че има 21 случая във Военномедицинска академия, за които лекарите имат съмнения, че са с коронавирус.

Oще по темата

Двама пациенти са настанени в Александровска, а четирима в Пирогов. Има и един пациент в "Софиямед".

245 000 са заразените по света, обясни още началникът на оперативния щаб. От съседните на нас страни в Гърция има около 500 души, в Северна Македония около 50. Сърбия и Хърватия имат около 100.

В Турция само за вчерашния ден са обявени 68 случая и така заразените там са 359.

Ген.-майор Мутафчийски посочи, че хлорохиновия фосфат, за който се твърди, че е ефективен в борбата с COVID-19, не е разрешен за употреба у нас.

"Той трябва да се активира от определена болнца, в случая - ВМА. От онзи ден е задействана процедурата за набавяне на този медикамент. Аз не бих го използвал. Той е от група с препоръчани медикаменти и влиза в групата на възможните лекарства, които могат да спомагат лечението. Изяснява се дали е възможно доставката на суровини", заяви Мутафчийски.

"Пациентите в Габрово и Плевен са оздравяващи. Тези пациенти трябва да се докажат, че са изчистени от вируса. Това става с 2 проби за 24 часа. Има описани случаи до 37 дни изчистване", каза още той.

Шефът на Оперативния щаб посочи, че засега мерките, взети против разпространението на вируса в София, дават ефект. Все пак има готовност да се забрани излизането и в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

208

Анонимен

преди 4 години

Направо не е истина какво сепуко си прави обществото заради един тривиален вирус, каквито е имало и ще има безброй пъти. Вероятно не е дори в 100-те най-опасни.

207

...

преди 4 години

В магазините пускат определен брой хора, за да са на разстояние един от друг, да няма струпване и близки контакти - *** седи на купчина от по 10 човека пред магазина, така на групички се разпределили и си говорят и псуват че що не ги били пускали вътре. А бе... ***. Това е.

206

...

преди 4 години

Бе да мрем бе. Това заслужава българина, да мре. Щот кат му се казва "Не излизай от вкъщи" той нали разбирател и вика "Аре ве, тия ша ми кажат аз ко да прая". *** все се мисли за голям тарикат. Затова е на това дередже. Да мрем за 5 дни и това. Не ревете че правителства ви заличават, вие сами се заличавате. В случая не само правителството, ми целия свят крещи "Не излизайте навън, стойте вкъщи", ама *** си прай квот си знай. СПряха учениците от училище - те се събират по паркове и градинки...

fallback