Снимка: БГНЕС

Частните болници излязоха с обща позиция, която да разкрие тяхната готовност за борба с коронавируса. Многократно тези лечебни заведения бяха обвинявани от БСП, че не помагат по време на пандемията, соцлидерката Корнелия Нинова дори поиска да бъдат спрени парите от НЗОК за този вид болници. Излагаме позицията на най-големите частни болници у нас:

Още по темата

 
“Най-големите групи частни лечебни заведения в страната Аджибадем Сити Клиник (Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, УМБАЛ Младост и УМБАЛ Сърдечно-съдов център), Булфарма (УМБАЛ „Софиямед“, УМБАЛ „Пълмед“-гр.Пловдив, УМБАЛ „Здраве“-гр.Пазарджик, МБАЛ „Здраве“-гр.Велинград, МБАЛ „Проф.Д.Ранев“-гр.Пещера, МБАЛ „Бургасмед“) и УМБАЛ „Каспела“, които предлагат комплексна медицинска помощ в почти всички направления на медицината, се обръщаме към обществеността, за да изразим нашата готовност да бъдем полезни в момент, в който според нас е редно всички усилия и целият възможен медицински капацитет и ресурси да бъдат насочени и ангажирани там, където могат да бъдат от значение в борбата от най-висока степен на важност, пред която се изправя целия свят в момента.
 
Ние наблюдаваме и осъзнаваме сериозността на заплахата, която се превръща в реалност и в нашата страна през последните седмици, и със сигурност не сме безучастни към случващото се. Още в самото началото на кризата изпратихме декларация до институции, медии и обществеността за готовността си да се включим в обединените усилия на държавните институции и структури и участваме активно във всички областни кризисни щабове. С цел избягване на всякакви спекулации в обществото, сега повторно заявяваме пълната си мобилизация и намерение да подкрепим Националния кризисен щаб с всичките си налични ресурси. Нашите лекари и медицински специалисти в базите, които покриват значителна част от населението на страната, вече работят в условията на извънредна ситуация, предвид откриването и разпространението на все повече заразени от COVID-19 на територията на страната и очаквания пик на заболеваемостта през следващите седмици, а може би и месеци.
 
Бихме искали обаче да ви уверим, че можете да разчитате на нас като лечебни заведения в сферите и възможностите, в които имаме човешки и технологичен капацитет, компетентност, знания, опит и подготовка. Смятаме, че като неразделна част от здравеопазването на страната, можем да бъдем допълнително полезни, а всяка медицинска възможност, с която България разполага в момента, трябва да се има предвид в условията на пълна мобилизация за справяне с проблема.
 
Ще бъдем наистина удовлетворени, ако нашите ресурси и възможности, желанието и призванието на нашите медицински специалисти да изпълнят максимално своя дълг към обществото, допринесат за опазване на живота и здравето на възможно най-голяма част от нашия народ.
 
С готовност бихме приели планиране на разговори и следващи стъпки с държавните институции и Националния кризистен щаб за борба коронавирус за активно сътрудничество в борбата с новия вирус във всички сфери, в които можем да предложим квалифицирана и високоспециализирана помощ.”, завършва позицията на частните болници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase