Снимка: БГНЕС
fallback

Международният валутен фонд е готов да мобилизира капацитет от 1 трлн. долара под формата на заеми за борба с икономическо въздействие на пандемията от коронавирус, заяви в понеделник управляващият директор на институцията Кристалина Георгиева, пише БНР.

Oще по темата

В съобщение в блога си, публикувано на уебсайта на МВФ, Георгиева заяви, че глобалният кредитор е получил молби от около 20 допълнителни държави за финансиране програми и те ще бъдат разгледани през следващите дни. Тя не пожела да посочи конкретни имена на държави.

"С разпространението на коронавируса, необходимостта от координиран и синхронизиран глобален фискален стимул се засилва с всеки час", посочи Георгиева.

Шефът на МВФ предположи, че може да са необходими координирани фискални действия от мащаба на тези по време на финансовата криза през 2008 - 2009 г. Тя сподели, че само през 2009 г. страните от Г-20 са разгърнали стимули за около 2% от техния  БВП или около  900 млрд долара по днешни пари, "така че сега има много повече работа за вършене“.
Тя също така призова за "координирани и синхронизирани фискални стимули" от централните банки по света, като добави, че такива действия са необходими, за да се "предотвратят дълготрайните икономически щети".

Г-жа Георгиева призова напредналите икономики да "облекчат финансовите условия", за да се осигури "поток от кредити" за реалната икономика.

Шефът на МВФ предложи надзорните органи на финансовата система "да се стремят да запазят баланса на финансова стабилност“, като поддържат стабилността на банковата система и в същото време поддържат икономическата активност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

ФИНАНСИСТ

преди 4 години

До АнонименПОГЛЕДНИ КАКВО ПИШЕ НА ДОЛАРА-- ФЕДЕРАЛЕН РЕЗЕРВ--САЩ ЗАТОВА НЯМАТ ФАЛИТ ДОКАТО У НАК Е--ДЪРЖАВЕН РЕЗЕРВ КОЙТО Е --ПРОДАДЕН ПОЗНАЙ НА КОГО В МОМЕНТА СМЕ --МИНУС 17 МИЛЯРДА

67

Факт

преди 4 години

Международния Валутен Фонд е собственост на семейство Ротшилд . ...... Та , както и да е започнало това с коронавирус, каквито и теории да има за "търговската война" между Китай и САЩ , кой го бил пуснал и как е искал да навреди .... Ситуацията е следната - Двама се карат - третия печели .

66

Анонимен

преди 4 години

неизбежно е след като мине достатъчно време,собствеността по света да стане собственост на банките,непрекъснатото даване на кредити и придобиването на стойност от това е еднопосочно и изцяло в полза на банките,след определено време всичко по света ще е тяхно и хората ще работят само за тях и не ще имат нещо свое а само под наем,раждаш се и вече си собственост на някой и където и да отидеш трябва да работиш за него или негов партньор,ще ни отнемат свободата ако не се усетят хората и страните

fallback