Снимка: БГНЕС

Правителствата трябва да въведат някаква форма на фискални мерки за противодействие на икономическото въздействие на коронавирус COVID-19. Това заяви в понеделник главният икономист на Международния валутен фонд Джита Гопинат.

В публикация в своя блог тя пише, че като възможни мерки трябва да се разглеждат всички парични трансфери, данъчни облекчения и субсидии за заплати. По думите й временната криза не трябва да води до загуба на работни места или до фалити, а най-доброто решение ще бъдат преките парични трансфери.

Главният икономист на МВФ посочи, че намаляването на лихвите и програмите за закупуване на активи (т.нар. "количествени улеснения") могат да помогнат само в дългосрочен план, след като ситуацията се нормализира.

Джита Гопинат подчерта, че централните банки трябва да са готови да предоставят ликвидност на финансовите институции и компании, предаде БНР.

През миналата седмица управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че епидемията от коронавирус представлява сериозна заплаха за световната икономика.

Тя обяви пакет от 50 милиарда долара при ниски лихви за страните със средни и ниски доходи, които се борят с негативното икономическо влияние на коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase