Снимка: БГНЕС

Световната здравна организация (СЗО) обяви разпространението на коронавируса за пандемия, съобщава  BBC.

По думите на директора на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, броят на заразените се е увеличил 13 пъти само за последните две седмици в света. Тези резултати са дълбоко обезпокоителни, заради "стряскащите нива на бездействие" спрямо вируса.

Още по темата

Той призова всички правителства да предприемат "спешни агресивни"  действия. Според него, в следващите седмици броят на заразените и смъртните случаи ще се увеличи.

"Няколко държави демонстрираха, че този вирус може да бъде потиснат и контролиран", каза той и допълни, че правителствата е трябвало да "постигнат фин баланс между опазването на здравето, свеждайки до минимум нарушенията и зачитайки човешкия живот".

"Ние сме заедно в това, за да правим правилните неща спокойно и да защитаваме гражданите по света. Това е осъществимо", заяви той.

По-рано канцлерът на Германия Ангела Меркел предупреди, че до 70% от населението на страната - около 58 милиона души - може да се зарази с коронавирус.

Тя каза, тъй като няма известно лечение, фокусът ще падне върху забавяне на разпространението на вируса. "Става въпрос за спечелване на време", каза тя.

В Италия, където има повече от 10 000 потвърдени случая, италианският премиер Джузепе Конте обяви закриването на училища, фитнес зали, музеи, нощни клубове и други места в цялата страна.

Няколко държави - включително Швеция и България, както и Република Ирландия - регистрират първите си смъртни случаи, докато броят на потвърдените случаи в Катар скочи от 24 на 262.

В Китай - където за първи път е открит вирусът - са наблюдавани общо 80 754 потвърдени случая и 3136 смъртни случая. Но той регистрира във вторник най-ниския си брой нови инфекции, само 19.

Европейският съюз ще създаде инвестиционен фонд от 25 милиарда евро за действия срещу коронавируса и последиците от него.

Според специалисти коронавирусът е устойчив и на топлото време и едва ли ще изчезне през летните месеци.


.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase