Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Заразата с коронавируса COVID-19 не е по-опасна от грипните инфекции, коментира пред БНР д-р Красимир Трифонов, който има зад гърба си 30 годишен стаж като хирург, като военен лекар ръководи военно-медицински екипи по време на три мисии в Афганистан и има богат опит за работа в критични ситуации.

Oще по темата
Д-р Трифонов посочи, че, както всички вируси, новият коронавирус се разпространява в околната среда най-често по въздушно-капков път, не се разпространява чрез храна и вода.

"Заразяването с коронавирус не значи летален изход", категорично заяви медикът, който в момента е заместник-областен управител на Плевен, като посочи актуални данни за новата инфекция, тръгнала от Китай.

"Статистиката от американски специализирани вирусологични издания в последните дни е, че на 100%а установено заразени, с наличие на коронавирус COVID-19, 84% го прекарват леко и безсимптомно. 14% имат симптоми на вирусно заболяване, които са характерно грипоподобни -  кашлица, хрема, висока, температура. Само 5% прекарват тежко - част от тях завършват летално – хора, които са изначално в недобро здравословно състояние. Но такъв фатален край при тях се наблюдава и при всяка една респираторна вирусна инфекция, включително и различните видове грип", каза лекарят.

Свидетели сме на ежегодни грипни нахлувания на различни щамове вируси, припомни медикът.

"Експертите не намират някаква супер опасност в тази вирусна инфекция, чийто пик и даже вече в Китай е преминал. Тя няма как да остане трайно, хронично. Тя, вярно, може да нанесе увреди на хора и организми, но пак казвам - здравите хора са толкова уязвими, колкото и при друга вирусна грипна епидемия", категоричен е той

Според него причината да се създава паника е, че липсва специфично лечение на коронавируса.

Въпреки това инфекцията с COVID-19, макар и специфична, не се отличава много от други подобни вирусни инфекции.

"Дори и да установим, че дадено лице има зараза от коронавирус, това не значи, че непременно ще му се случи нещо лошо. Това не значи, че то непременно няма да го преодолее, дори без всякакво лечение", каза д-р Трифонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 4 години

До По БайТошевоИмаше политбюро вируси

15

ГАНЧО.

преди 4 години

НЕ Е СТРАШЕН. Подобно на спина, хване ли те, лекарството е Бакърената. Но голям номер ни скроиха, отвличат вниманието от проблемите в държавата.

14

Щерю

преди 4 години

Само безмозъчни могат да твърдят, че вирус, за който все още няма открито лечение и често води до смърт, че не е опасен...

fallback