Снимка: архив, БГНЕС

Здравка Евтимова е удостоена с новоучередената награда за фантастика „Доктор Т. О’Конър Слоун“ в САЩ, съобщи писателката.

Призът се връчва от американското издателство Starship Sloane Publishing.

„Тази награда отбелязва значителния и траен принос на Здравка Евтимова в областта на фантастиката чрез нейните уникални творческа визия и глас, вдъхновяваща оригиналност и утвърдили се, получили висока оценка творби, отличени с международни награди“, гласи текстът върху сертификата, съпътстващ литературната награда.

В сайта на издателството е отбелязано, че Здравка Евтимова е „един от най-изтъкнатите съвременни български автори, чието разпознаваемо творчество, удостоявано с международни награди, обогатява в дълбочина литературата в сферата на фантастиката и в по-широк план - литературата като цяло“.

В началото на месец декември Starship Sloane Publishing издаде романа „Той носи моето мълчание“ („He May Wear My Silence“) на Здравка Евтимова, пише БТА. В началото на 2023 г. от САЩ писателката получи и диплом за най-добър разказ с научнофантастични елементи. Тогава нейното произведение „На Димитър – поет“ („For Dimitar – A poet“) бе събрал най-много гласове от писатели и читатели на научнофантастична литература в платформата „Critters“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase