Снимка: Издателство "Сиела"
fallback

Проф. Вили Лилков търси кои са били "Наши хора по класификацията на БКП" в новата си книга. Документалният разказ, базиран на около 1400 документа, разкрива кой работи срещу България между двете световни войни и кой поема властта в България в периода 1944-1989 г.

Книгата, която излиза в каталога на "Сиела", е своеобразно продължение на "Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност".

Кой всъщност буни държавата в продължение на 20 години и идва на власт след 9 септември 1944 г.? Откъде се появяват тези хора и ръководните кадри в държавата? Как БКП от 7-8 хиляди членове към „девети“ за броени месеци достига до 200 хиляди? Кой овладява ръководните длъжности в армията, МВР, с какви хора се напълват министерствата и посолствата ни в чужбина? Що за личности са били лицата от президиумите на събранията и конгресите на БКП, от трибуните на манифестациите? Това са част от темите в изданието.

Вили Лилков работи със стотици документи от Комисията по досиетата и държавната агенция „Архиви“, за да изгради достоверна картина на действителността преди и по време на социалистическия период в България.

В близо 600 страници, пред очите на читателя, рухва образът на така дълго издигания в култ комунистически рай в Републиката на народа, а наяве излизат секретността, в която българската власт живее, и цинизмът, с който тя се отнася към обикновените хора, докато бавно и методично задушава свободните воля и дух в паяжината на класова омраза, бруталност и терор, допълват издателите.

По думите им „Наши хора по класификацията на БКП“ е безпощадна хроника, която разбива напълно митовете за героичната БКП, за стотиците хиляди невинни жертви на „българския фашизъм“, за робското тегло на българина преди 9 септември 1944 г., за законността на „народния съд“ и справедливата конфискация и национализация на собствеността „в името на народа“.

Вили Лилков е професор по физика, доктор на науките. Женен, с трима сина. Дългогодишен ръководител на катедра „Физика“ в МГУ „Св. Иван Рилски“. Проучва в архивите на ДС документите, които са пряко свидетелство за репресивната политика на БКП след „девети“ срещу националния елит и неговото ликвидиране. Автор е на книгите „Стопанските абсурди на българския комунизъм“ и „Доблест и наказание“, и е съавтор с Христо Христов на книгите „Бивши хора“ и „Погубената България“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 6 месеца

ВИЛИ ЛИЛКОВ - НАШ ЧОВЕК, ДЕ ЩЕ ПРАИМ МАВЗОЛЕЙ ДА ГО ГРОБИМ??...

21

от 7 на 200х

преди 7 месеца

ами стават толкова и за много кратко време,щото за българина интереса е най-важен,без да има интерес и добър ден няма да ти каже

20

Анонимен

преди 7 месеца

до 20 - знаем, че центърът на София е разрушен от американските бомбардировки, но явно на теб не ти харесва истината

fallback