За много хора лятната ваканция минава в четене на книги, като интересът към това известно хоби се засилва драстично по време на топлите месеци. Кои са най-атрактивните издания в момента?

"Когато човек има по-голяма нагласа да почива, интересът към книгите се засилва. Срещата с една хубава книга винаги е приятна. Нормално е вниманието на хората да е ангажирано с работа, с ежедневието и лятото е по-лежерно", коментира издателят Пламен Тотев в ефира на "България сутрин".

Той поясни, че всяка книга си има определена аудитория, но има и четива, които са универсални. Гостът даде пример с книгата "Принцеса Маргрете" от поредицата Royalteen, защото се цели в младата публика, но добива популярност и при другите възрастови групи. Филмът по тази книга е адаптиран от Netflix и става страхотен хит сред зрителите.

"Предпочитанията са свързани главно с пола. Жените обичат любовната тема, а мъжете предпочитат трилъра. Все пак едно такова разделение е условно, защото трилъри се четат и от жени. Една такава илюстрация е романът "Сокола" на Том Егеланд. Това е един от най-четените автори в България. Той е популярен с това, че създава книги, чиито сюжети се намират и в Дан Браун. Имаше световен скандал за плагиатство. Както знаят почитателите на Егеланд, той предлага нещо повече от един трилър", разказа издателят в ефира на Bulgaria ON AIR.

Събитието "Алеята на книгата" мина през Варна и в началото на септември ще дойде в София. Пламен Тотев посочи, че това събитие е дългоочаквано от столичани и жители на други населени места, тъй като пешеходната част на ул. "Витоша" се превръща в една огромна книжарница.

Гледайте целия разговор във видеото