Снимка: Издателство "Кръг"

Защо Путин въвлича Русия в поредица от военни конфликти през последните 20 години? Този въпрос е сред най-горещите в съвременния свят, а британският историк Марк Галеоти търси отговорите в задълбочено изследване в книгата "Войните на Путин".

Документалният труд с логото на издателство „Кръг“ е по книжарниците от 2 август в превод на Гриша Атанасов и корица от Стоян Атанасов.

"Войните на Путин. От Чечения до Украйна" е задължително четиво не само за експертите по международна политика, отбрана и сигурност, но и за всеки, който иска да разбере случващото се днес в Украйна и в Русия. Авторът Марк Галеоти, който през 2022 г. получи забрана от руското правителство да посещава страната, детайлно анализира как военните конфликти влияят върху политиката на Кремъл и как на свой ред тази политика отключва нови кампании.

Галеоти, който се занимава с руска история и проблемите на сигурността още от края на 80-те години, има широк кръг контакти, включително в Кремъл и в Министерството на отбраната в Москва. В книгата си той разказва повече от любопитни истории, научени от военни ветерани, действащи офицери и дипломати, които среща, докато живее и пътува из Русия.

Авторът си поставя и осъществява няколко важни цели. Първо анализира информационната война, която Кремъл води, без да пести сили и пари, срещу Европа и САЩ. Второ – подробно описва еволюцията на въоръжените сили на страната – от времената на болезнения им упадък след разпадането на Съветския съюз, през последвалите мъчителни опити за реформи, превъоръжаване и модернизиране, съпроводени с жестоки корупционни схеми и яростна съпротива на генералитета. Галеоти прави дисекция и на различните видове войски и тяхното въоръжение. Обръща специално внимание и на силите, които извършват тайните операции по света.

Изводът, който личи, е че процесите, които наблюдаваме, са неделима част от имперското високомерие на президента Владимир Путин, амбициран да наложи глобалния авторитет на Русия над цял свят.

Оценката на Галеоти е безпощадна:

„Ако се беше задоволил с изграждането на силна държава в собствените ѝ граници, а не с фантазии за империя, Путин вероятно би бил запомнен като успешен държавен строител. Вместо това, в продължение на години, а може би и десетилетия, дори и при евентуалния му наследник, Русия ще се възстановява от щетите, причинени от неговата прекалена амбициозност“. Путин, който обича да се снима с военни униформи и в героични пози – в пилотска кабина на самолет, каращ танк или разглеждащ нов модел пушка, дори не е ходил в казармата, обръща внимание Марк Галеоти.