Снимка: thebookerprizes.com

Писателите от САЩ Елизабет Страут и Пърсивал Евърет са сред шестимата финалисти за престижната литературна награда "Букър", предаде Асошиейтед прес.

Двамата американци ще се съревновават с автори от Великобритания, Ирландия, Зимбабве и Шри Ланка, предава БТА.

Елизабет Страут намира място в краткия списък със своята симфония на всекидневието "О, Уилям!", а Пърсивал Евърет - със силния си роман за расизма и полицейското насилие "Дърветата".

Останалите претенденти за наградата "Букър" са зимбабвийката НоВайълет Булавайо с баснята "Слава", ирландската писателка Клеър Кийган с творбата си "Малки неща като тези", Шехан Карунатилака от Шри Ланка със "Седемте луни на Маали Алмейда" и британският фентъзи автор Алън Гарнър.

Гарнър, който със своите 87 години е най-възрастният писател, номиниран някога за "Букър", ще се съревновава с романа си "Трийкъл Уокър".

Председателят на журито Нийл Макгрегър - бивш директор на Британския музей, заяви, че няколко от книгите са вдъхновени от реални събития и "разглеждат дълги национални истории на жестокост и несправедливост в Шри Ланка и Ирландия, Зимбабве и САЩ".

"Ситуирани на различни места по различно време, всички те разказват за събития, които в известна степен се случват навсякъде и засягат всички нас", каза той.

Основана през 1969 г., "Букър" има репутацията на награда, която променя кариерите на писателите. Първоначално за нея могат да се съревновават само британски, ирландски и писатели от Британската общност. През 2014 г. правото на участие е разширено до всички романи на английски език, публикувани в Обединеното кралство.

Паричната равностойност на престижния литературен приз е 50 000 лири.

Миналата година южноафриканският писател Деймън Галгът спечели наградата "Букър" с романа си "Обещанието". Тазгодишният носител ще бъде обявен на церемония в Лондон на 17 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase