В книгата "Безумие и слава" можем да открием интересно изследване на журналистът Тим Уайнър. В нея се разглежда десетилетното политическо и икономическо противопоставяне между САЩ и Русия.
 
"Вероятно не знаем немалко неща. Тим Уайнър е носител на наградата "Пулицър". Това е осмата книга, която издаваме. Всяка такава книга преминава много сериозна оценка дали в нея има нещо, което си заслужава да се прочете", посочи пред Bulgaria ON AIR Свилен Спасов - създател на поредицата "Власт и отговорност", част от която е "Безумие и слава". 
 
Той уточни, че книга та му разказва за процеси, които са разделени на 3 главни части. 
 
"Едната е веднага след Втората световна война, когато основното противопоставяне е за гориво. След ВСВ 30 държави в Африка се освобождават от колониализма и това става другата плоскост, на която се води състезанието между двете най-силни държави. Следват битки в Азия. В Индонезия също няма краен победител. Най-интересната част за нас започва след Хелзинки - 1975 г.", разказа Спасов.
 
"След 2001 г. САЩ се концентрират прекалено много в битката срещу тероризма и оставят битката за ума на хората като свободно поле. Това е тяхна много сериозна грешка. Не много последователен е Барак Обама. След идването на финансовата криза през 2008 г. се появява трета сила - Китай. В момента случващото се е желание на Русия да върне не само славата си, но и допълнителните си възможности за влияние", обясни Спасов.
 
Гледайте целия разговор във видеото.  
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase