Снимка: БГНЕС
fallback

Номинираха българският писател Георги Господинов за най-престижната литературна награда в Италия "Премио Стрега Еуропео", съобщи издателство "Жанет 45".

Номинацията е за романа му "Времеубежище", който е сред петте финалисти в европейското издание за преводни книги.

Георги Господинов влиза в надпреварата с творци като румънската легенда Ана Бландиана и носителя на "Гонкур" Ерве Льо Телие.

"Времеубежище" на Георги Господинов излезе през юни в Италия, в издателство "Воланд", в превод на Джузепе Дел Агата. Наскоро рецензия във вестник "Ла Република" определи българския писател като "Пруст, идващ от Изток".

Наградата "Стрега" ще бъде връчена на церемония на 17 октомври в Торино като финален акцент от международния панаир на книгата. Преди това петимата писатели от България, Франция, Румъния, Испания и Германия ще представят номинираните си романи в Рим на Капитолийския хълм.

"Стрега" се присъжда ежегодно от жури, съставено от 20 италиански писатели, победители и финалисти на наградата. За европейското ѝ издание се номинират петима европейски писатели, преведени наскоро в Италия, и спечелили важно национално признание в страните си. Предвижда се и награда за преводача на отличената книга, предоставяна от BPER Banca.

Това е втора номинация за Георги Господинов за отличието. За първи път той бе сред финалистите за романа му "Физика на тъгата" през 2014 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 2 години

Вземете да прочетете поне 1 негова книга и тогава ми говорете кое било логорея и кое не. Ако ви се струва прекалено сложно, по-добре продължавайте да си четете брошурите на Кауфланд и не се занимавайте с истинска литература.

6

Безсмислици

преди 2 години

Прозата му не е сложна, а е безсмислена.

5

Анонимен

преди 2 години

ми не е сложна прозата на Господинов. Толкова разбираема и дълбока, наистина ли не го разбирате?

fallback