Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Най-новата книга от забележителната поредица "Детски шедьоври от велики писатели" е "Юнакът и драконът". До този момент от поредицата са излезли 25 детски книжки от световноизвестни автори, които не свързваме с детската литература.

Редакторът Гергана Димитрова даде любопитни подробности относно издирването на произведенията пред новите лица на "България сутрин" - Мария Константинова и Мирослав Димитров.

"Най-важно за децата е да им се развие въображението и да им се разкрият много други светове. Виждам много странна тенденция - родителите купуват полезни книги за децата си - как да си измият зъбите, как да се обличат... Забравят, че преди всичко литературата е за удоволствие и те лишават децата си от това удоволствие", каза Димитрова.

По думите ѝ много малка част от големите автори от поредицата пишат целенасочено за деца. Имат странични причини, за да го направят. А при някои автори е по-лесно за децата да възприемат текста, докато при други това се оказва по-трудно.

"Нашата амбиция е освен да запознаем децата много рано с големи имена в литературата, също да успеем да съберем библиотека, която да обхваща от най-малката до най-голямата възраст през детството. Всяка от книгите има конкретен български художник, който я илюстрира", посочи още Димитрова пред Bulgaria ON AIR.

Оказва се, че повечето книги не са известни дори в държавите на съответните писатели. За първи път тези книги са групирани на едно място, а редакторът ги издирва основно в Интернет. Всеки от писателите разказва истории за своите деца, внуци или децата на свои приятели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Радой

преди 3 години

Стига вече, този от 20 години се оплаква, и очаква специално отношение, пари и облаги... добре осребрява смъртта на майка си. На света има милиарди деца без майка, или пълни сираци, които нямат зад гърба си милиарди, но се справят. Ревльо, ти си толкова нагъл, че на 100 години да станеш ще продължаваш да се оплакваш и да търсиш кой да ти оправя бакиите, кой да те храни и т.н.

fallback