Снимка: Pixabay
fallback

Спад при продажбите на книги между 50% и 70% за периода март - май тази година в сравнение със същия период за 2019 г., показва проведената анкета в бранша от Асоциация „Българска книга”.

За същия период близо 30% от анкетираните не отчитат ръст в онлайн продажбите.

Oще по темата

А за тези издатели и кноготърговци, които отчитат ръст в онлайн продажбите на книги, той далеч не е достатъчен да компенсира общия спад, коментира от Асоциацията.

Според над 40% от респондентите в анкетата ключова причина за спада в продажбите е затварянето на книжарниците и печатниците, които преустановиха дейност за над 30 дни.

В допълнение, 60% от участниците в проучването посочват, че са имали просрочени плащания със съответните
контрагенти.

Друг акцент сред резултатите от проучването е отлагането на планираните нови заглавия и допечатки сред над 60% от издателите.

Те се равняват на между 20% и 30% от общо планираните книги за издаване през текущата година.

Освен това  над 50% от анкетираните посочват, че се е наложило да освободят служители, назначени в техните фирми.

Но освен това спецификата на книгоиздаването предполага и работа с професионалисти от свободните професии - преводачи, редактори, коректори, дизайнери, илюстратори, художници, рецензенти. Спирането на книгоиздателските процеси се отразява пряко и на тяхната заетост.

Резултатите са в следствие от анкета, проведена от Асоциация „Българска книга” с 83 респондента, от които 80,5% издатели, 15,9% издатели и книготърговци и 3,7% книгоразпространители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Така, така

преди 3 години

До АнонименНе важно аз да съм добре, важното е Вуте да е зле. Еи зарди такива *** *** тая държава винаги си е била една мизерна дупка.

17

Ем да

преди 3 години

Щот българина не мое да чете!

16

Честно

преди 3 години

Ами да ги намалят и ще си купя. На 24 май си купих доста книги от Ciela в книжарницата в София , защото бяха с 50% отстъпка. И другите книжарници за някакъв празник да пуснат 50% другият месец и ще си купя пак книги. Обичам да чета , но книги от 18 лева нагоре в това време, ми се струват много. Ако има голяма промоция с радост купувам, но няма.

fallback