Снимка: ИК "Сиела"
fallback

Как правилните или погрешните решения на решителните лидери оформят пътя на човешката история проследява книгата на Андрю Робъртс "Изкуството да войваш". На пазара вече можете да намерите творбата на британския професор по история – комплексен и нюансиран портрет на девет от най-добре познатите световни лидери, водили своите нации през тежки изпитания.

Как може един човек да предвожда сто души? А милион? Историкът Андрю Робъртс гради детайлни портрети на девет световни лидери, оставили дълбока следа в историята – Наполеон Бонапарт, Хорацио Нелсън, Уинстън Чърчил, Адолф Хитлер, Йосиф Сталин, Джордж Маршал, Шарл де Гол, Дуайт Айзенхауер и Маргарет Тачър.

Всички те са обединени от едно важно обстоятелство – всеки от деветимата лидери повлиява пряко не само на войните, които води, но и на по-нататъшното развитие на целия си народ. Образите им – едновременно вдъхновяващи и предупреждаващи – носят безценни уроци по лидерство както в бурните времена на войната, така и в дълбоките води на мира.

Историята невинаги се пише от победителите – забележителните способности на Наполеон го превръщат в един от великите лидери на съвременните общества, въпреки загубата му. Увереността в собствените качества понякога съпътства бъдещия лидер от люлката, както е в случая на Уинстън Чърчил.

А понякога настъпва много късно в живота – Маргарет Тачър наближава средна възраст, когато за пръв път поема юздите. Понякога лидерите водят народите си не към бляскави успехи, а към най-мрачните бездни, като Хитлер и Сталин. А други – като Шарл дьо Гол – успяват да възстановят честта на държавата си дори след мащабна катастрофа.

Дали лидерството е вродено и уникално качество, или е сбор от техники и умения? На какво ни учи то по време на война и в години на мир? Кои личности незаслужено носят репутация на велики лидери? Посветена на това как войната разкрива най-положителните и най-отрицателните качества на лидерите, „Изкуството да воюваш” вади на показ сходствата и разликите между деветте знакови фигури от световната история.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Радо

преди 4 години

Пиех се и си пушех докато ниски се избиха и всичко се подреди - взех пример от Чърчъл.

5

Чукундур

преди 4 години

Забравихте Тамерлан (Тимур ).Карл Велики,Вилхем,Завоевателя.Вие българите нямате.Вие сте народ от роби.

4

Анонимен

преди 4 години

Единственият военоначалник, който е донесъл 600 години просперитет след победа е шогунът Токугава. Всички други са нагнетявали метастабилни състояния, а такива като Чингиз Хан и Атила са просто бързо действащи вандали. Една победа се оценява по нейната трайност и съзидателност. Победа с десетки милиони убити не е победа. Това е мрак и упадък.

fallback