Снимка: manoftheyear.bg
fallback

Българският писател Георги Господинов заедно с аниматора Тео Ушев получиха обща номинация за Мъж на годината 2020.

Имената на двамата застанаха едно до друго и в проекта "Физика на тъгата" - филмът, който Ушев направи, е вдъхновен от едноименната книга на Господинов.

Двамата обрисуваха тъгата със свои изразни средства. Подобна съвместна номинация се случва за първи път в историята на конкурса "Мъж на годината".

"Физика на тъгата" е вторият роман на Господинов, излязъл през 2011 г., който оглавява класациите за най-продавани книги в България. Именно творбата вдъхновява и Ушев, който работи по 27-минутния си анимационен филм цели осем години.

Вече спечелил специалната награда на журито на Международния филмов фестивал в Торонто, филмът "Физика на тъгата" е и в краткия списък от 10 продукции, сред които ще бъдат избрани петте номинирани за престижната награда „Оскар“ в категория - късометражна анимация.

За Георги Господинов това е втора номинация в конкурса "Мъж на годината". През 2016 той беше номиниран редом с Боян Петров и Ружди Ружди.

Гласуването е валидно до 15-и февруари тази година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 4 години

Принципът на коментарите тук: или лошо, или нищо.Излиза, каквото го имат в изобилие, другото си го кътат.

11

Анонимен

преди 4 години

Ето, те са бездарни, плюнки и така нататък, ами вие не бъдете. Почвайте да пишете и да рисувате и бъдете в правилния отбор на властта, макар че творчеството ви не хвали никаква власт и по-голямата част от него даже не е на политически теми. Хората от снимката не пречат с нищо на вашите бъдещи творчески успехи. А Господинов, между другото, е от Ямбол. И?

10

Анонимен

преди 4 години

Господинов завижда на холивудските знаменитости.Така е братче.Едно е да си роден в Лос Анжелис друго е да си роден на село в Младост 1.

fallback