Снимка: архив, Reuters


Името на Дж. К. Роулинг е известно не само в литературните среди. Авторката набра популярност през 90-те години на миналия век, когато издаде първата си книга за Хари Потър. Оттогава насам, тя се превърна в едно от най-разпознаваемите имена, а романите ѝ за момчето магьосник пожънаха огромен успех.

Седемте книги са преведени на повече от 100 езика, а след тях дойдоха 8 филма, и още три романа. Единият от тях беше предистория на събитията, случващи се на Хари, а другият разказваше за това какво става 20 години по-късно.

Благодарение на славата си, Роулинг има възможност да помага на множество организации и каузи, както и да насочва вниманието на публиката към тях. През 2010 година, авторката дари 10 млн. паунда, за да бъде създадена клиника за регенеративна неврология в Университета в Единбург.

Клиниката носи името Ан Роулинг, кръстена на майката на писателката. Тя си отива след усложнения от множествена склероза едва на 45 години. Центърът е интегрирано съоръжение, което се занимава с грижи и изследвания на множествената склероза и други неврологични състояния. Целта е да се насочи вниманието към тази болест, за да бъдат правени повече клинични проучвания и изследвания на пациенти.

Вижте още за Дж.К. Роулинг в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase