Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

"Човекът, който спря Хитлер" - книгата, която представя драматичната история на Димитър Пешев, спасил 48 000 български евреи от сигурна смърт, беше представена пред публика.

Авторът ѝ - Габриеле Нисим, нарича историята на Димитър Пешев като "модерна приказка", защото подобно нещо не е случвало никъде в света. Пешев се изправя срещу нацизма и побеждава.

Oще по темата

"На 8 март 1943 година е подготвено депортирането на евреите от страна на правителството на Богдан Филов и със съгласието на Цар Борис III. Депортирането трябвало да бъде извършено тайно", сподели авторът на книгата пред Bulgaria ON AIR.

Точно един ден преди депортацията Пешев е предупреден от свои приятели от Кюстендил. Той събира няколко депутати и влизат в кабинета на тогавашният министър на вътрешните работи Петър Габровски, който дава зелена светлина за депортацията.

Хората са били събрани в тютюневи складове, за да бъдат депортирани. Тогава Пешев казва на Габровски, че ако не прекрати тази депортация, ще предизвика голям скандал в парламента. Така Пешев принуждава цар Борис III и правителството да отменят заповедта, с която влакът с 48 000 български евреи трябва да отпътува за Аушвиц.

За своите действия обаче Пешев плаща висока цена. Министър-председателят го обвинява в предателство. Предлага на парламента да го изключи и да му отнеме длъжността на заместник-председател на Народното събрание. През 1945 година Народният съд го осъжда на смърт, която бива отменена в последния момент. Впоследствие го осъждат на 15 години затвор за антисемитизъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Анонимен

преди 5 години

Комунистите го осъдиха защото са антисемити.

41

модерна приказка

преди 5 години

Радостно е,че ни се приписва спасяването на бълг евреи.Всъщност историята е по-сложна,неоспоримо е това,че определени българи са проявили човещина,разум и съвест,независимо дали са имали или не непохвални прояви.За мен тази история показва,че истинските човешки ценности нямат цена,не се купуват с пари.А тогавашните народни избраници са също като сегашните-хамелеони и муфтаджии.Докарали са положението до това,на 8.9.44 България да е в състояние на война с Англия,САЩ СССР и Германия едновеменно!?

40

ИМПЕРИАЛИСТ

преди 5 години

До 1Българите сме най-старият народ в Европа и сме оцеляли хилядолетия защото сме по-мъдри от мъдрата змия, по-хитри от хитрата лисица и по-смели от лъвове!

fallback