Снимка: Буря Пандова
fallback

Общ преглед
Какво е да си куклата Чародея и едновременно нейната помощничка Манела показва актрисата Мануела Саркисян в "Джобни чародейства". Книгата приканва малките да помогнат в откриването (измислянето) на изгубена приказка.

Начинанието е възможно след като хлапетата първо присъстват на представление, където се оглеждат за предмети около тях и ги комбинират с думи, хрумнали им в момента. Изричното условие е да се ползват само неизвестни до момента герои. Чародея и Манела ги напътстват с помощни въпроси.

Единственото ограничение в творческия процес е броят на Чародейските джобове, които зареждат съдържанието в тях с магическа сила. След всяко спасяване на приказка се изрича заклинание за връщане в Приказното Царство. 

По време на представлението се прави аудиозапис, благодарение на който Илина Славова транскрибира текстовете на историите.

Вторият етап преминава в ръцете на илюстратора Лети Живкова, която е и създател на куклата, и Светослава Койнова, която е съавтор и творчески редактор на приказките, допълвайки, обогатявайки и осмисляйки приказните сюжети, измислени и записани по време на представлението.  Графичното оформление на дигиталното книжно издание е дело на Стойчо Чакъров.

Книгата се оказва измислена от децата след половин година представления в 20 населени места. Любопитните истории вече оживяват в "Джобни чародейства", чиято премиера е на 23 юни от 16.00 часа в Литературен клуб "Перото".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback