Снимка: архив, Reuters
fallback
Кончината на писателя и философ Умберто Еко е огромна загуба за световната култура, заяви министърът на културата на Италия Дарио Франческити, цитиран от ТАСС.
 
"Той беше фигура от първостепенна величина в културата на XX и XXI век, истински интелектуалец, който знаеше еднакво добре да общува с академичните кръгове и с масовия читател, но при това винаги задълбочено и мъдро", изтъкна Франческити.
 
Министърът си спомни думите на видния интелектуалец на Световното изложение "Експо 2015" в Милано, когато се обърна към 83 министри на културата:
 
"Разпространението на културата и обмена на ценностите, съхранявани в културите на много страни, може да помогне за спасяването на този свят, който все повече се глобализира".
Oще по темата
 
"Умберто Еко беше човек на свободата, в неговата биография е отразен стремежът към културната самоидентичност на цялото следвоенно поколение. Той беше тънък наблюдател, майстор на словото и предвестник на новите тенденции", написа в своите съболезнования президентът на Италия Серджо Матарела.
 
Целият свят скърби за кончината на Умберто Еко. Авторът на романа "В името на розата" почина в петък в своя дом в Милано. На 5 януари той навърши 84 години. Както съобщават италианските медии писателят е бил със сериозно заболяване, но въпреки това е продължавал да работи. Последната му книга излезе преди една година а новата - сборник с есета, публикувани от 2000 година насам,ще види бял свят до края на годината

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 8 години

Уважаеми господине, не виждам защо Вие в ролята си на начетен човек си позволявате да ми говорите на "ти". Не се познаваме, нали? Няма да коментирам мнението Ви за мен. Исках само да Ви кажа следното: Аз смятам, че един начетен българин (а Вие сте такъв, нали така?) трябва да говори и пише на езика си без грешки, особено когато тръгне да коментира постиженията на личност от ранга на Умберто Еко. Говорим за писателя, семиолога, културолога и философа У. Еко и най-вече за езика ни.

11

Анонимен

преди 8 години

до 10Продължаваш да убеждаваш хората, че си елементарен/на! Всеки , който се захване за правописа на някой в даден сайт, това е проява на дребнавост и елементарщина Ти си повърхностен/на и първосигнален човек! Широкоскроените хора имат чувство за тактичност и никога не биха казали на някой, че не пише грамотно- ти това чувство го нямаш. Жалко за теб. Елементарен/на си! Но понеже си такъв/ва, едва ли би ме разбрал/а!

10

Анонимен

преди 8 години

Значи да се изразяваш правилно писмено и говоримо на родния си език се смята за елементарност и дребнавост, така ли? :) Смешна история...

fallback