Снимка: Емас

Криминалният жанр не е на доизживелица. Това ще докаже датският писател Юси Адлер-Улсен. "Пациент 64" е четвъртият случай от поредицата за ексцентричните служители на специален отдел „Q“.

Комисар Карл Мьорк е неотзивчив, незаинтересован, немотивиран. Около него витае думата "не" – или поне откакто попада в престрелка заедно с двамата си най-близки колеги. Единият умира на място, другият е парализиран от врата надолу. Само Карл е жив и здрав и вината на оцелелия го изяжда отвътре.

Доскоро един от най-добрите следователи в копенхагенската полиция, Карл вече е в тежест за шефовете си и те го "повишават" в завеждащ нов отдел, в кабинет в мазето, с надеждата да не го виждат често. Ресорът на отдел „Q“ са старите, неразрешени случаи, с които никой не иска да се занимава.

Отначало Карл е доволен, защото от него не се изисква нищо. Но му назначават помощници: сириецът Асад, едновременно твърде общителен и потаен, и сприхавата и мрачна Росе. Те не оставят Карл да бездейства и постоянно го подтикват да си размърда мозъка. Неочаквано за всички, включително за самите тях, тримата формират особняшки, но истински успешен екип.

Улсен пише "студени" случаи, пращайки читателите ту в миналото, ту в настоящето и създава напрегнат сюжет в надпревара с времето. Книгата е удостоена с наградата "Златен лавър", връчвана от Сдружението на книготърговците на Дания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase