Снимка: Издателство "Nest Press"
fallback

Макар и озаглавена „Малката книга“, дебютният роман на Георги Мерджанов не носи името си, заради излишна скромност на своя автор. Всъщност става въпрос за книга, която играе главна роля в неговата история, обединяваща съдбите на много от персонажите му.

Сюжетът се движи из потайностите на софийските улици, където мистични същества и реални хора са замесени в общ конфликт, обединяващ минало, настояще и бъдеще.

Георги Мерджанов знае как да движи сюжетната линия, за да държи читателя в напрежение, да изненадва, плаши и концентрира вниманието му около случващото се. Персонажите му се лутат из запуснати стари къщи в центъра на столицата. Мушкат се из незнайни тунели, вкъмкват се в незабелязани магазинчета, за да изведат на преден план забравени истории, които имат ключово значение за развитието на града.

Авторът замесва в романа си исторически личности – столични кметове, политици, кинематографисти, историци, архитекти, заради които София е това, което виждаме днес.

Събрал едни от ключовите локации на града – площади, пазари, църкви, дори цели квартали, романът не пропуска да отдаде почит към всичките му обитатели, дори да са кучета, котки и плъхове. Авторът събужда мистични същества от фолклора и киното, за да ги оплете в страховете на хората, които често превръщат в реалност именно това, от което се опитват да избягат.

Обединила в едно фантастика и реалност "Малката книга" е увлекателен разказ за видимите и невидими сили, които ни провокират да бърникаме из съдбите си и да ги насочваме в нова посока. Любопитно четиво, вдъхновяващо да се погледне на София с различни очи и да се оцени дори незабележимото, разположено и в най-затънтените й кътчета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

БекъмА

преди 8 години

Страхотна книга!

2

Анонимен

преди 8 години

защо, изглежда интересно, хубаво е да се четат български автори

1

дедо Ташунко

преди 8 години

Кажете направо - тюрлю гювеч! Някой старец като мен може и да я прочете. Младите - едва ли.

fallback