Нуми Рапас в "Момичето с татуирания дракон". Снимка: Моmentum Pictures
fallback

Продължението на трилогията "Милениум" излезе в продажба в Швеция в полунощ и вече е в книжарниците в още 24 държави след умело проведена рекламна кампания, предаде АФП.

Автор на романа е Давид Лагеркранц. Създателят на трилогията Стиг Ларшон почина през 2004 г., без да стане свидетел на световния й успех, припомня БТА.

Шведското заглавие на новия роман е "Това, което не ни убива" - частичен цитат от германския философ Ницше, който продължава с "ни прави по-силни", а английското - "Момичето в мрежата на паяка". Главните герои отново са Лисбет Саландер и Микаел Бломквист, но в нова среда сред агенти на Националната служба за сигурност. Книгата е отпечатана в 2,7 милиона екземпляра, след като от трилогията на Стиг Ларшон вече са продадени 80 милиона.

Давид Лагеркранц призна вчера, че е бил много притеснен, докато е пишел романа. Той каза, че е започнал, като се е постарал "да погълне света на Стиг Ларшон" и е чел и препрочитал "Милениум", правил е много проучвания.

Романът излиза със съгласието на наследниците на Стиг Ларшон - баща му и брат му. Многогодишната му приятелката Ева Габриелшон, която не е сред наследниците му, защото не са сключили брак, ги обвинява, че лошо управляват публикациите му.

Пролетта тя каза, че е отвратена от бизнеса "Милениум", защото всичко е вече само въпрос на пари. Според нея Лагеркранц няма нищо общо с Ларшон. Лагеркранц произхожда от шведската интелигенция, докато Ларшон е журналист от провинцията, крайно ляв по убеждения и антифашист, странящ от славата и светския живот.

Трилогията стана особено известна след като бе и екранизирана в Швеция като главните роли бяха поверени на Нуми Рапас и Микаел Нюквист. С нея се зае и Дейвид Финчър в "Мъжете, които мразеха жените". Там ролите бяха изиграни от Руни Мара и Даниел Крейг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback