Снимка: ИК "Изток-Запад"
fallback

Излезе книга, разнищваща особено актуалния днес въпрос: арменския геноцид. „100 години арменски геноцид“ от Карник Бадваганян е част от поредицата „Спасената история“.

Авторът търси отговори на въпросите: извършен ли е геноцид над арменския народ, какви перипетии са преодолели германците в продължение на седем години, за да признаят Холокоста над евреите и защо турците не успяха да сторят това, макар и след 100 години за арменския геноцид.

В книгата са разгледани подробно исторически събития, свързани със съдбата на арменския народ. Първата султанска харта, епохата на Абдул Хамид II, Сасунското въстание, Първата световна война, Международната харта за правата на човека и арменският въпрос и др.

За да се опита да разкрие по-лесно етиологията на арменския геноцид, авторът смята за необходимо да се проследят основните управленски проблеми на Османската империя, възникването на Младотурското движение и неговите преобразувания.

Изданието „100 години арменски геноцид“ съдържа документи и карта за депортацията и бежанските пътища на западните арменци.

Това е осма книга от поредицата „Спасената история“, чието начало беше поставено през 2013 г. с текстовете, посветени на България и на българския народ по време на Междусъюзническата война, в труда „Живата истина“ на Павел Милюков. Сред заглавията в поредицата са още: „Македония и Българското възраждане“ на Симеон Радев, „Лятото на 1913 година“ на Георги Илиев, „Диктаторът. Животът на Стефан Стамболов“ на Антон Страшимиров и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Иво

преди 9 години

Японците са извършвали нечувани зверства над милиони хора от Азия. Те намериха мъжество да се извинят и то от най-високо династично и правителствено ниво. Немците също, макар и не толкова всеобхватно, а на Израел платиха скъпо.Мисля, че турците не го правят не заради хипотетични репарации, а по силата на манталитета си, на фалшивото чувство за достойнство. Понякога гледам турски сериали.Повечето не са сапунки -чудесни актьори имат.Но личи идеята за "достойнството".Да, ама по турски - с подлости!

fallback