Снимка: ИК "Изток-Запад"
fallback

На базата на множество писмени извори и археологически находки проф. Георги Атанасов предлага нови факти за ранната българска история в изследването „Първостроителите на българската държавност“. Аналитичният стил и интердисциплинарният подход на автора правят книгата ценен източник на факти за всички, които се интересуват от историята, отбелязват издателите.

„Първостроителите на българската държавност“ предлага аналитичен поглед върху периода 619─716 г., когато са поставени основите на българската държава. Това е век на ускорено развитие и на реализиране на идеята за българска държавност, като проф. Атанасов отделя специално внимание на забележителната тривековна предистория, предшестваща разглеждания период.

Голямо предимство на книгата е богатият илюстративен и снимков материал, а също и цитираните исторически извори и обширната библиография. Авторът разглежда ролята на държавно-творческата фамилия Дуло за създаването на самостойната българска държава. Специално внимание е отделено на личността на Органа, вуйчо на Кубрат, който според проф. Атанасов е човекът, положил темелите на българската държавност.

Изследването продължава с делото на Кубрат – основател на „Старата Велика България“, Владетелят, който успява създаде държава с имперски измерения (и то в обкръжението на големи империи като Тюркската, Аварската и Византийската). Аспарух е разгледан като пряк наследник на Кубрат, който, водейки племето уногондури, успява да премести центъра на държавността в Дунавска България и създава първата успяла във времето и узаконена държава в пределите на земите, владение на някогашната римска империя.

Последният владетел, представен в научния труд е Тервел. Неговото управление е градация от знакови събития с важни последици за бъдещето на българската държава. България придобива завършен облик и легитимност на европейска държава.

Не на последно място Георги Атанасов застъпва тезата за християнското вероизповедание на първите български владетели, което е от значение за възприемането на държавата в тогавашния европейски свят, доминиран от Византийската християнска империя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 9 години

До малко смях но веренГанчо Ценов доказва преди повече от 100 г. по аналитичен път и с доказателства от първоизворите това което днес доказва генетиката. Над 50 % от нашите гени са на хора, които са живели тук повече от 8000 години. Ние не сме дошли отникъде, защото винаги сме си били тук! Никой не е изчезнал! Наричай ни както искаш, но не ни пращай по алтайските чукари и по волжките степи! Ние сме местни, не турци и не монголци! Това е голямата измислица с която се трови съзнанието на народа

24

*

преди 9 години

До 33Стилът не е византийски , а е древно египетски . Траките са египтяни , а гърците са финикийци . Правилно си забелязал , че музиката на областта Тракия и в трите държави и на обл. Трабзон си приличат и се наричат хоро и хорон ...Ами произлиза от бог Хор т.е. игра в кръг с разперени ръце наподобяваща полет на орел

23

*

преди 9 години

Като прочетох за оногундурите и веднага разбрах , че това писание е художествена самодейност : Оногундурите са унгарците - те това са го измислили през Х в. от н.е. за да "докажат" , че са Голяма работа- Наследници на Атила . Всъщност унгарците са фино-угри и тюрки-авари са видели за пръв път в V от н.е. Това може да се види в този филм : Час истины Венгры Загадки происхождения Передача 1 ; Час истины Венгры Загадки происхождения Передача 2

fallback