Снимка: ИК "Изток-Запад"

Любими на поколения българи стихове, легенди и приказки, посветени на големия християнски празник Великден, изпълват страниците на изданието „Христос Воскресе!“.

Богато илюстрираната от художничката Деница Трифонова книжка съдържа някои от най-бележитите творби на 13 видни български автори: Иван Вазов, Димитър Подвързачов, Александър Божинов, Никола Ракитин, Дора Габе, Ран Босилек, Елисавета Багряна, Змей Горянин, Йордан Стубел, Веса Паспалеева, Ангел Каралийчев, Симеон Андреев и Гео Милев.

Книжката е част от поредицата „Големите малки книги“.

Възкресение Христово е един от най-почитаните празници в християнския свят. У нас Великден е времето за боядисване на яйца и месене на козунаци. Според религиозните народни обичаи великденските яйца се събират още от понеделника на Страстната седмица, но за най-важни се смятат тези, които кокошките са снесли на Велики четвъртък.

Както отбелязва големия български етнограф Димитър Маринов: „Макар че в друг четвъртък не бива да се бърка в полозите на кокошките, Великият четвъртък прави изключение: на тоя ден може да се зимат яйца от полозите. Тия яйца обаче, прибрани във Велики четвъртък, се отделят настрана. Тях ще преброят,измият, стипцосат и вапсат първи. Другите яйца идат втори наред".

Тези типично български традиции ще срещнем и в стиховете, легендите и приказките в изданието.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase