Снимка: БТА

Общ преглед

Книгата е мечта. Книгата те пренася в други непознати светове и те научава на много неща. Тя е успокоение и забавление, тя ти носи щастие. Учи те и как да общуваш с другите. Това означава книгата за децата, които бяха гости на инициативата "Походът на книгите", който започна в Деня на детската книга.

Дали обичат да четат, децата отговарят дружно и в хор "Да". Те казват, че четат всеки ден и винаги, когато имат време. Повечето деца обичат да играят и на компютрите, телефоните и таблетите си, но все пак отделят време и на книгите.

За малката Габи любима приказка е "Лоената свещ", а любима книга е "Пепеляшка". Тя обяснява, че я има на отделна книжка.

"Когато чета, аз влизам в един свят, който е изолиран от другите шумове. Просто ми става толкова интересно. Влизам в друг свят, влизам в историята. Затова много обичам да чета книги", казва детето.

Сега тя е четвърти клас. Вместо да играе на таблета, тя прекарва свободното си време в четене на приказки. Взима книги понякога и от училищната библиотека. Казва, че се е научила да чете в първи клас, а първата книга, която е прочела, е "Патиланско царство".

"Най-забавно беше, когато децата излъгаха баба Цоцолана, че има паяк и тя се покатери на планината", разказва Габи през смях.

За четвъртокласника Станислав от 19 СОУ Елин Пелин любима книга е "Дневникът на един дръндьо". Той казва, че няма любим автор, но Ендре Люн Ериксен е много добър.

"Книгата е портал към света. Чрез нея можеш да опознаеш много други държави, без да трябва да ходиш точно до тях. Просто трябва да прочетеш буква по буква", обяснява Станислав.

"Четенето ми помага да общувам с хората по различен начин. Харесва ми да играя и на компютъра, но всяка вечер като си лягам чета по около половин час и след това заспивам", разказва Георги.

За Влади пък книгата е начин за успокоение.

"Книгата е нещо, без което не може. На нея се наслаждаваш и е много подходяща, когато си ядосан. Тя те понася и ако истински я четеш, ти вникваш в нея. Мен лично ме успокоява, когато съм ядосан", казва той и обяснява, че чете редовно.

Сред любимите книги на децата е "Малкият принц". В четвърти клас учениците я изучават в училище и казват, че им е много интересна.

"Харесва ми да чета Малкият принц. Обичам да чета за розата, за лисицата", разказва друго дете. Други ученици харесват творбата на Екзюпери, защото принцът обикаля по повечето планети и действието не се случва само на едно място.

Популярна сред малчуганите е и "Питбул-терие в атака". Децата казват, че с нея много се забавляват и им носи много вълнение и радост.

В четвъртото издание на "Походът на книгите" участваха и децата от 77-мо ОДЗ. Те изпълниха части от оперетата "Новите дрехи на царя" по повод 210 г. от рождението на Х. К. Андерсен.

Децата представиха различни откъси от приказки на писателя и умилиха публиката с песни, танци и весели костюми. В постановката бе включен и танц на популярната песен "Gangnam style".

На финала на представлението момченцето, което бе в ролята на царя, обяви, че има радостна новина. То обясни, че е свързано много със света на книгите, защото е родено точно на 24 май.

"Походът на книгите", който започна днес в Столична библиотека, ще среща най-малките с български писатели и поети до 23 април. Целта на инициативата е да привлече вниманието към четеното и да подсети всички, че това е най-добрият начин за прекарване на свободното време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар