Снимка: БТА
fallback

Смъртта на видния колумбийски писател Габриел Гарсия Маркес предизвика широк обществен отзвук в Испания - страната, където най-напред бяха издадени много от неговите творби, съобщи ИТАР-ТАСС.

Министърът на образованието, културата и спорта Хосе Игнасио Верт заяви, че "испаноезичната литература е загубила един от най-ярките си представители".

Генералният секретар на Испанската социалистическа работническа партия Алфредо Перес Рубалкаба определи Маркес като "любим писател, почитан от милиони читатели".

Oще по темата
Живеещият в Испания носител на Нобелова награда за литература Марио Варгас Льоса написа в социалните мрежи: "От този свят си отиде писател, чиито произведения издигнаха на недостижима висота литературата на испански език. Неговите книги ще живеят много дълго и с всяка година ще бъдат четени от все повече хора."

Маркес почина в дома си в Мексико. На 8 април той беше изписан от болница в мексиканската столица, където беше приет на30 март със съмнения за пневмония, посочва ИТАР-ТАСС.

Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос заяви по повод кончината на Маркес: "Хиляда години самота и скръб за смъртта на най-великия колумбиец на всички времена", отбелязва Асошиейтед  прес.

"Със смъртта на Габриел Гарсия Маркес светът загуби един от най-големите си писатели мечтатели и един от моите любимци от времето, когато бях млад", заяви американският президент Барак Обама.

"От името на Мексико изразявам своята скръб за смъртта на един от най-великите писатели на нашето време - Габриел Гарсия Маркес", каза мексиканският президент Енрике Пеня Нието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 10 години

Ало, 12, да си чувал някога нещо за метафора? Би трябвало да ти светне защо са казали 1000 години самота при вестта за *** му- за всеки случай не са объркали заглавието на книгата, де!!!

10

Анонимен

преди 10 години

"Хиляда години?!?!"Пуста безпросветност......"Сто години самота", "Любов по време на холера". Днес.бг, тези заглавия нищо ли не ви говорят?!

9

Strict

преди 10 години

"Хиляда години самота и скръб за Маркес "Не хиляда, а безкрайно количество време в място самотно, в място прохладно,където няма страдание, скръб и въздишка.И да не забравяме, че смъртта е благословия, тъй като ни избавяот натрапчивата мисъл за нея.

fallback