Габриел Гарсия Маркес Снимка: архив, БТА
fallback

Почина колумбийският писател и Нобелов лауреат Габриел Гарсия Маркес. 

Tой е издъхнал на 87-годишна възраст в дома си в Мексико сити, предаде Асошиейтед прес, като се позова на негови близки.

Oще по темата
В началото на април писателят беше приет в болница заради възпаления на белите дробове и пикочните пътища, като по-късно беше изписан.

Смята се, че Маркес е най-популярният испаноезичен писател след автора от 17-и век Мигел де Сервантес. Романът му "Сто години самота" се е продал в около 50 милиона бройки на над 25 езика.

Други негови творби са "Хроника на една предизвестена смърт", "Любов по време на холера", "Есента на патриарха" и "Генералът в неговия лабиринт".

Гарсия Маркес печели Нобеловата награда за литература през 1982 г., а книгите му са надхвърлили по продажби всички испаноезични публикации освен Библията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

redordead

преди 10 години

голям, влик, чутовен автор! не само той, покойният Вонегът също беше комунист, това няма нищо общо с това какви хора са, какви бяха и какви ще останат в спомените на милионите хора...а да определяш някого по това, какви политически убеждения изповядва, е най-малкото глупаво.

23

Анонимен

преди 10 години

Жалко е например, че от станишев се интересуват много повече българи, отколкото са тези които дори знаят кой е Маркес. Т.е ние се интересуваме само от нещата които мразим, а да черпим отнякъде мъдрост не ни интересува.

22

Анонимен

преди 10 години

R.I.P.

fallback