Снимка: Reuters

На света съществуват и еднополови семейства. Това изречение се оказа важно за руската писателка Людмила Улицкая, тъй като заради него е разследвана за "хомосексуална пропаганда". Поне така твърди авторката, пише Франс прес.

Улицкая е използвала изречението в редактирана от нея поредица от детски книги. След публикуването следственият комитет на Руската федерация привика антроположката Вера Тименчик, авторка на книгата "Семейството у нас и сред другите".

Това е станало през януари след оплаквания на читатели, пише БТА. В книгата, издадена през 2006 година като част от поредица, се споменава, че хомосексуализмът е "разпространен феномен" и че в някои страни са разрешени еднополовите бракове.

Тименчик е съобщила на Улицкая, че Следственият комитет иска да говори и с нея. Самата Улицкая в момента е в чужбина, но ще посети следствието веднага щом се върне в Москва. Тя подчерта, че е готова да понесе отговорността си и да защити гледната си точка. Според нея книгата има образователна цел и цели да намали равнището на агресията в руското общество.

В Русия хомосексуализмът бе квалифициран като престъпление до 1993 г., а след това до 1999 г. бе смятан за психично заболяване. Миналата година беше приет закон, забраняващ "хомосексуалната пропаганда" пред непълнолетни, който предвижда глоби и затвор. По-голямата част от населението остава враждебно настроена срещу хомосексуалистите.

Следственият комитет заяви, че не е призовавал Улицкая и не се води разследване срещу нея. Книгата на Тименчик обаче е обектна разследване в Уляновск след подадено от детска библиотека оплакване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase