Снимка: Reuters

Учени от университета в Стоуни Брук създадоха алгоритъм, който показва дали даден роман ще има търговски успех, с точност 84 процента, съобщи ЮПИ.

Алгоритъмът използва метода на статистическата стилометрия - анализ на вариациите в литературния стил между писателите и жанровете, пише БТА. Така разграничава успешните романи от неуспешните на базата на първите 1000 изречения. Учените определиха също стилистичните елементи на успешните и неуспешните романи.

В успешните романи изобилстват съюзи, предлози, съществителни, местоимения, прилагателни. Не толкова успешните книги са с повече глаголи, наречия и чуждици. Те използват и повече клишета, суперлативи и отрицания.

Непопулярните книги залагат на глаголи, предаващи пряко действие, като взе, обеща, извика. Успешните използват глаголи предаващи мисловен процес, като "разпозна", "запомни".

За разработката си учените са използвали класика и по-нови романи, спечелили награди, както и книги, класирани по-ниско в Амазон. Обхванатите жанрове са от класическа литература до научна фантастика, като е включена дори поезия.

Учените изтъкват обаче, че "концептуалната сложност на многоуспешна литературна творба може да изисква синтактична сложност, която не съвпада с четивността".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase