Снимка: Еднорог

Със следващата си книга, която излиза у нас, Орхан Памук ни вмъква в „Безмълвният дом“.

В този роман героинята му Фатма се вслушва в ехото на миналото. Горчивината на един живот, изживян със съпруг-безбожник, разтърсващ устоите на вярата и традицията, в която се е вкопчила, тайният, страшен грях, който тежи на сърцето й, я карат да обърне гръб на ужасяващата я действителност, да избяга в убежището на мислите си.

Верният слуга на Фатма, джуджето Реджеп и сакатият му брат-бедняк също имат кръвна връзка със самотния дом на хълма. А племеникът на Реджеп, Хасан, безделник и мечтател, крие в себе си тъмна, разрушителна сила.

Памук описва лятната жизнерадост в малкото крайморско градче, съдбата на внуците на Фатма – неуспелият историк Фарук, потърсил утеха в пиенето, амбициозният Метин, мечтаещ за висшето общество и за Америка, и последователката на леви идеи Нилгюн, веселието на богатите млади хора, бясно преследващи удоволствието на всяка цена, националистическите игри на други млади хора.

Този задвижен живот ще бъде разтърсен от нелепа трагедия. Писателят, носител на Нобелова награда за литература, описва една история за сляпа ненавист и скрита болка, за страданието, на което ни обрича отказът да разберем другия...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase