Снимка: Еднорог

Специалистът по ориенталски и африкански проучвания Робърт Ъруин ни въвежда в страшния свят на "Хиляда и една нощ". Романът му "Кошмар от хиляда и една нощ" може да намерим в книжарниците у нас.

В него младият английски поклонник Балиан, озовал се в лабиринтите на Кайро по времето на мамелюците, попада в един приказен, но и страшен свят, където е много трудно да разграничиш истината от фантазията. Джуджета, шарлатани, маймуни и просяци се мяркат като видени насън, загадъчни красавици го оплитат в мрежите си, а срещата му с Йол, разказвача на приказки като онези, които светът ще опознае под заглавието „Хиляда и една нощ“, се оказва съдбоносна и за двамата.

Измъчван от странни съновидения, опитвайки се да си ги обясни, Балиан е всмукан във водовъртеж от разкази, предания и сънища. Търсенията му го срещат с тайнствения Отец на котките – лечител и познавач на сънищата – и го заплитат в интригите на шпионина Вейн.

По всичко личи, че в центъра на загадката е една тайнствена болест, за която се шушука в Кайро, болест, нападаща спящите, наречена „Арабски кошмар“.

Авторът Ъруин е познавач на средновековната арабска литература и е преподавател в университета "Сейнт Андрюс". Отказва се от академичния живот, за да се отдаде изцяло на писане, но продължава да изнася лекции в Оксфорд, Кеймбридж. Същевременно работи като редактор на близкоизточната секция в „Таймс Литерари Съплемент“. Автор на „История на ориентализма“.

Според Ню Йорк Таймс "Кошмар от хиляда и една нощ" е "Творение, достойно за Борхес".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase