Снимка: Колибри

Познаваме нейните романи "Кучешки дни" и "Хартиени мъртъвци". В книжарниците ни вече може да се озъртаме за новия роман на Алисия Хименес Бартлет „Където никой няма да те намери“.

Действието се развива в един от най-тягостните периоди на испанската история, времето след гражданската война, в условията на сурови репресии на франкисткия режим.

Авторката изследва калейдоскопичните възможности на родено с малформации човешко същество с отлично овладян съспенс, който е нейна запазена марка. Драмата на Пастирката, последния „шумкар“ в планините на Арагон, индивид с двойствен пол, неизменно оцеляващ сред ужаса на преследването и самотата, се основава на действителен случай, сдобил се с митичен ореол.

Испанската лейди на криминалето Алисия Хименес Бартлет живее в Барселона. Широка популярност й носи образът на инспектор Петра Деликадо, централен герой на серия романи и телевизионен филм, създаден въз основа на тях. Майсторски извезаните произведения на Хименес Бартлет доставят несравнимо удоволствие както на почитателите на криминална литература, така и на ценителите на талантлива художествена проза от всички жанрове.

През 2011 г. „Където никой няма да те намери“ е удостоен с „Надал“ – най-престижната испанска литературна награда. У нас книгата е в превод на Захари Омайников.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase