Снимка: Reuters
fallback

Съвременните малчугани харесват същите приказни герои като своите родители, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания по поръчка на "Бууктръст" сред 1001 души.

Седемдесет процента от участвалите в допитването родители споделят, че разказват приказки на децата си, вярвайки, че по този начин не само им осигуряват развлечение, но и стимулират развитието на уменията им за четене. Половината възрастни казват, че този вид занимание е всекидневна практика, пише БТА.

Резултатите от проучването разкриват, че любимата героиня на момичетата е Пепеляшка. Следват Златокоска, Котаракът в чизми, Червената шапчица и кръстницата на Пепеляшка.

Любимецът на подрастващите момчета е героят от приказката "Джак и бобеното стъбло". Следват го Джинджифиленото човече, Котаракът в чизми, Трите мечета от приказката за Златокоска и Лошият вълк от приказката за трите прасенца.

"Някои родители смятат, че приказките вече не са подходящи за съвременните деца. Те явно забравят, че приказните истории помагат на подрастващите да разрешават проблеми и да изграждат светоусещането си. Приказките се разказват от поколение на поколение и вдъхновяват децата на свой ред да станат разказвачи и читатели", казва Джъстин Ходжкинсън от "Бууктръст".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback