Снимка: Reuters

Дванадесет автори, сред които шестима носители на престижни литературни отличия, фигурират в дългия списък за международната награда "Уоруик", предаде Ройтерс.

Отличието, учредено през 2009 г. и спонсорирано от университета на Уоруик, се присъжда веднъж на две години за постижения в английския език в различни жанрове и форми, в това число и преводи, пише БТА.

Дългият списък с претендентите за тазгодишната награда "Уоруик" демонстрира нейната уникалност. "Имаме книги от всеки жанр и от цял свят. Единственото ни затруднение ще бъде да изберем победител", се казва в изявлението, направено от организаторите.

Сред претендентите, фигуриращи в дългия списък, са британският писател и носител на награда "Ман Букър" Джулиан Барнс, австралийският автор и също носител на "Ман Букър" Томас Кинийли, британската поетеса и носителка на приза "Т.С. Елиът" Алис Осуалд. Краткият списък за наградата "Уоруик" ще бъде оповестен през август, а носителят на отличието - в края на септември.

Победителят ще получи чек за 25 000 лири - наполовина по-малко от предишните призьори. Сумата е намалена, за да се насочат средствата към други литературни проекти.

Досегашните носители на награда "Уоруик" са работещият във Великобритания автор на научна литература Питър Форбс през 2011 г. и канадската журналистка и активистка Наоми Клайн през 2009 г

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase