Снимка: ИК „Изток-Запад”

Резултатите от критическо изследване на изкуствата да се говори за свобода са представени в изданието „Свобода и суверенност в Априлското въстание“ на д-р Тодор Христов.

Петата книга от поредицата „Критически изследвания” за критическа политическа философия и социална теория е „Свобода и суверенност в Априлското въстание “ на преподавателя в СУ „Св. Климент Охридски“ Тодор Христов – доктор по теория на литературата и по социология.

Неговият труд представя резултатите от едно критическо изследване на изкуствата да се говори за свобода. Тъй като съществуват редица такива изкуства, изследването описва начините, по които се говори за свободата като суверенитет в Априлското въстание, както и в по-късните исторически, литературни, мемоарни, популярни, дори юридически разкази за него.

Авторът се спира конкретно на това събитие в родната история, защото то се намира на границата на два режима на суверенитет и вследствие на това позволява да се покаже как свободата може да бъде артикулирана по друг начин, различен от тези, които схващаме като естествени. Именно този начин би могъл да даде отговор и да обясни защо жаждата за пълна свобода, погубила живота на въстаниците в края на XIX век, се завръща с все по-голяма сила днес.

„Свобода и суверенност в Априлското въстание “ на д-р Христов е втората книга на български автор от „Критически изследвания”, след като преподавателят по философия в Берлин, Париж и София Боян Манчев постави началото на поредицата през 2012 г.

Тя включва още заглавията „Контрадемокрацията“ на световноизвестния интелектуалец, историк, социолог и политически мислител проф. Пиер Розанвалон, „Демократическият парадокс“ на професора по политическа теория и директор на Центъра за изследвания на демокрацията към Уестминстърския университет в Лондон Шантал Муф и „Политиката на нас самите“ на професора по философия и изследвания на пола в Колеж Дартмут (един от осемте университета в САЩ от Ivy League) Ейми Алън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase