Снимка: Издателство Емас

Не е малко постижение романът ти да бъде преведен на повече от 30 езика, особено ако става въпрос за дебют. Но точно това се случва на младата писателка Кристин Кашор. Нейната книга „Даровита“ вече може да открием и у нас.

Всъщност романът е написан през 2008 г., като след нея се появяват още две, излезли през 2009 и 2012 година, които за разлика от повечето поредици юношески фентъзита, не са продължения, а „придружители”, доразвиващи фентъзи-света на Кристин Кашор. Тази година са купени и правата за екранизация на цялата трилогия, като по филма ще работи продуцентът Табрез Нурани („Животът на Пи”).

„Даровита” е убедителен роман, ангажиран с въпросите за идентичността, истината и самостоятелността. Лейди Катса е Даровита, родена с магическа дарба, която я прави едновременно страховит аутсайдер и ресурс за експлоатация.

Нейната особена Дарба – ненадминатата ù способност да убива – е използвана от чичо ù, краля, за да измъчва и наказва. В същото време Катса тайно въздава справедливост из Седемте кралства заедно със създадения от нея Съвет.

Героинята се сблъсква със странен принц със своя "Дарба" по време на мисия. Тогава Катса вижда разрушителните изкушения на покварената власт, но също така придобива смелост да вярва в другите – и в себе си. Катса успява да се опълчи и да се освободи от тираничния си чичо и двамата с По поемат към далечно кралство, подвластно на патологично луд владетел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase