Директорът на София: Поетики Ясен Атанасов. Снимка: Булфото

Неговите истории – саркастични и сюрреалистични неведнъж са стряскали читателя. Украинският поет, романист, есеист, преводач и музикант Юрий Андрухович идва в България за Осмото (Четвърто международно) издание на фестивала София: Поетики.

Тази година събитието ще се състои на 15-ти и 16-ти юни в София, като основната вечер стартира в първия ден от 18.30 часа на Лятната сцена в Борисовата градина. Втората вечер продължава в „Best Western Plus Сити хотел” (ул. „Стара планина” № 6), като началото е от 18.00 часа. В същия ден в Чешкия център от 21.00 часа ще може да се срещнем и с Андрухович, познат с апокалиптичната си и карнавална проза и стряскащи стихове.

Роден на 13 март 1960 в Ивано-Франкивск, той е един от малцината днешни хора на словото, чиито литературни турнета пред пръскащи се по шевове зали приличат на концерти на рок-група, обясняват организаторите на събитието.

Бунтар, превърнал се в законодател, канонизиран богоборец, Андрухович започва кариерата си през 1985, когато заедно с други двама млади поети – Виктор Неборак и Олександър Ирванец, създават концептуалната група за литература и музика „Бу-Ба-Бу” (Бурлеска-Балаган-Буфонада).

Именно оттогава произлиза прозвището му Патриарх, след като тримата решават да си „разпределят длъжностите” – другите двама са съответно Прокуратор и Ковчежник. Авторите се стремят към обновление на украинската култура чрез връщане към традиционното й карнавално начало.

Тази литературно-музикална карнавалност се оказва особено адекватна в условията на рушащата се Съветска империя, когато в опустошената душа на социалистическия човек подсъзнателно върлува масовият неизлечим вирус на Перестройката, а трагично загиналият безвреме фронтмен на група „Кино” Виктор Цой – уникалният Джеймс Дийн и Джим Морисън на социализма взети в едно, – вече е изпял „Перемен, мы требуем Перемен”.

Андрухович знае това добре. От 1989 до 1991 той живее в Москва и учи в Литературния институт „Максим Горки”. Вече е публикувал стихосбирките си „Небе и градски площади” (1985), „Центърът на града” (1989) и сборника с разкази „Вляво, където е сърцето” (1989). Следват „Екзотични птици и растения” (1991) и „Екзотични птици и растения” с приложение „Индия” (1997).

От 1991 Андрухович е един от редакторите на литературно-културологичното списание „Четвер”, редовно сътрудничи и на други големи литературни списания на Украйна.

Още по темата

Големият пробив на Андрухович идва през 1993 с романа „Московиада”, който превръща автора си не само в институция в родната му Украйна, но и в лицето на новата украинска литература пред света и вече в истински литературен Патриарх. В „Московиада” авторът изтъкава гротескно пано от реалност и илюзия, от автобиографични мотиви за студентския му период през 1989-1991 и иронични откровения за духа на времето.

Българските участници на София: Поетики, ще бъдат обявени на 3 юли от носителя на наградата на феста за миналата година Радослав Чичев. Също така международният селекционер Иван Христов ще съобщи и кои ще са международните участници. Поради безпринципното оттегляне на основен спонсор на фестивала и принципните затруднения при неговото финансиране, Международното издание ще се проведе под мотото Поетики на кризата.

Не на последно място – екипът на фестивала се присъединява към Откритото писмо с предложения за промени в Програма „Култура“ и Дирекция „Култура“ на Столична община от 4 април 2013, подписано от над 130 културни организации и личности, които работят в културната сфера.

Споделяйки заключенията в него, директорът на София: поетики Ясен Атанасов настоява за същите промени и в друга донорска програма на Общината, а именно Програма „Европа”, резултатите от която са също толкова противоречиви, както и тези по Програма „Култура”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase